Koninkrijk van Muziek: 'We proberen een 'lekker pilske' te stimuleren'

Minder festivals als middel om drugscriminaliteit aan te pakken, is volgens het Bossche artiesten- en evenementenbureau Koninkrijk van Muziek niet de oplossing.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) suggereerde dat onlangs in de Telegraaf. “Kortzichtig”, reageert Nick van Hoof van Koninkrijk van Muziek (KvM). “Drugs worden op meerdere plekken dan alleen op festivals gebruikt.”

Maar toch ook wel op Smèrrig, geeft de organisatie toe. Het driedaagse festival op de Tramkade met meer dan 90 artiesten en muziek uit de eighties, ninetees en zero’s, dancehall, house en techno, voert naar eigen zeggen een gedoogbeleid als het gaat om drugs.

Drugs wordt gedoogd, maar als beveiligers zien dat je wat bij je hebt, wordt het afgepakt

Bing Berendsen, Koninkrijk van Muziek

 “Maar je wordt wel flink gecontroleerd bij binnenkomst”, zegt oprichter van KvM Bing Berendsen. “Als beveiligers iets vinden of zien dat je wat inneemt, wordt het afgepakt.” Maar eenmaal binnen kunnen gasten doen wat ze willen. “Dan wordt het gedoogd.” Een drugsfestival pretendeert Smèrrig absoluut niet te zijn, volgens de organisatie. En die waterijsjes en gratis flesjes water? Berendsen: “Dat is omdat het meer dan 25 graden wordt.”

In een strenger beleid rond drugsgebruik en -handel geloven de mannen dan ook niet. “Hoe strenger je erop wil controleren, hoe moeilijker het misschien wel wordt”, vindt Van Hoof. “Ik denk daarnaast dat Smèrrig niet een concept is waar veel meer drugs gebruikt wordt dan op andere festivals. We proberen juist het gebruik van een ‘lekker pilske’ te stimuleren. Met een knipoog natuurlijk”, zegt Van Hoof.

Tekst loopt verder onder de video

Tweedaags festival met camping
Waar het ‘zomerweekender’ vorig jaar twee dagen duurde, is het evenement dit jaar met één dag uitgebreid. Naast drie kleinere podia en een hoofdpodium met hiphop, R&B en ‘guilty pleasures’, is er een uitgebreide randprogrammering. Parallel aan het Werkwarenhuis kunnen festivalgangers Twister spelen, kleding kopen, fitnessen en spelletjes spelen met senioren die op initiatief van Kamaraden Den Bosch aanwezig zijn.

En over de editie van volgend jaar is ook al nagedacht. Berendsen: “Dan willen we terug naar een tweedaags festival. Ook is er dan een camping bij, op het stadsstrand aan de Vaaltweg.” KvM verwacht 13000 mensen, verdeeld over drie dagen, op de Tramkade te ontvangen.

Foto bovenaan: Facebook/Smerrig zomerweekender 2018

advertentie

Lees ook deze artikelen