‘Koortsboom’ bij Willibrordusputje in Oss is nu een wensboom

Een stukje Osse historie herleeft bij het Willibrordusputje, maar dan in een andere vorm: van koortsboom tot wensboom.

Het is een initiatief van Ossenaar Arjan Aarts die zich momenteel verdiept in het volksgeloof uit vroeger tijden: “Een van die oude geloven had te maken met de koortsboom die we vroeger in Oss hadden. Die stond echt bij het Willibrordusputje en dat was een plek waar heel veel mensen naartoe gingen. Ook een soort bedevaart vond daar plaats. En als mensen ziek waren, en in die tijd waren er nauwelijks dokters, dan hingen mensen lapjes stof in de boom om de koorts ‘af te binden’. En dan een gebedje erbij en hopen dat de koorts verdween”.

In ere herstellen

Tegenwoordig gebeurt dat uiteraard allang niet meer maar Aarts greep de historie aan om dezelfde plek toch weer een beetje in ere te herstellen. Ook met het oog op de huidige coronatijd: “En dan wil ik het wel graag wat breder doen, dus niet alleen bij ziektes maar mensen kunnen in feite van alles wensen. De bedoeling is wel dat je een lapje stof ophangt aan een boom of struik, net zoals ze het vroeger deden. En dan kun je iets wensen voor een ander of voor het algemeen. Het is een moment van rust, je staat even stil en je krijgt er een goed, warm gevoel van.” 

Aarts is vorige maand begonnen met zijn initiatief en de eerste lapjes stof zijn inmiddels zichtbaar in de struiken rond het Willibrordusputje. Hij hoopt dat er de komende weken nog wat wordt bijgehangen door mensen die het ook een goed initiatief vinden. 

Historisch besef

Arjan Aarts benadrukt dat het een initiatief op persoonlijke titel is, vanuit zijn historische interesse. En hij hoopt dan maar dat de gemeente de lapjes stof niet gaat verwijderen. Want officieel aangemeld is het allemaal niet. “Maar als ze enig historisch besef hebben, dan doen ze dat niet”, aldus Aarts. “Laten we hopen dat ze in dit geval beter nadenken dan in andere gevallen.”