Kuikentjes geboren op De Bolderik in Heeswijk-Dinther; ‘De kinderen voelen zich echt vader en moeder’

In Heeswijk-Dinther zijn kuikentjes geboren op een wel erg bijzondere plek: in een broedkast op basisschool de Bolderik. “Alle leerlingen willen de kuikentjes eventjes aaien.”

De kuikentjes maken onderdeel uit van het kernconcept Groei en Leven, een thema met daarin lessen over bijvoorbeeld aardrijkskunde, cultuur, maar ook biologie. 

Eerder hielden leerlingen van de school al een proces bij van geboren kikkervisjes en volgden zij ook de ontwikkeling van een schoolmoeder die zwanger was. Dit keer betrok de basisschool kippen bij het project. “Ouders gaven aan kippen te willen”, vertelt leerkracht Annick van Tilburg, die via ouders van een leerling aan broedeieren kwam. 

Zo gezegd zo gedaan, en een tijdje later stond er een broedkast op school met twaalf eieren. “We hebben de eieren met een aftelkalender bijgehouden. Gisteren zijn de eerste twee kuikentjes uitgekomen en vanochtend nog eens twee”, zegt Van Tilburg, die nog enkele kuikentjes verwacht.

Kippen houden op school?

De kuikentjes blijven tot het weekend op school en gaan daarna met een leerling mee die de diertjes een warm thuis zal geven. “Kippen houden op school is ook wel een grote verantwoordelijkheid. Dan moet er ook in het weekend iemand bij zijn.”

De komende twee dagen kunnen de kinderen de kuikentjes nog een keer aaien en ook daarna verliezen zij de diertjes niet uit het oog. “Over twee weken als de kuikentjes wat groter zijn, brengt hij de kuikentjes naar de klas." Een excursie naar de kuikentjes toe zal er door coronamaatregelen nog even niet in zitten. 

Doordat de kuikentjes bijna allemaal uit het ei zijn, is het project daarmee bijna ten einde. Volgens Van Tilburg is het kuikenproject zeker voor herhaling vatbaar. “De kinderen hebben iedere dag gekeken hoe het ei zich ontwikkelde. Zij voelen zich nu echt vader en moeder.”