KW1C-studenten helpen met vaccineren: ‘Na de eerste paar prikken gaat het eigenlijk heel soepel’

Veertig zorgstudenten van het Koning Willem 1 College in Den Bosch werken deze zomer als coronavaccinatiemedewerker. Dat doen ze op de grote priklocatie van de GGD in de Brabanthallen.

Kyra en Beau prikken dezer dagen als volleerde zorgmedewerkers. De twee maken deel uit van een groep van veertig studenten van het Koning Willem 1 College die deze zomer coronavaccinaties plaatsen. De twee zijn zorgstudenten en wisten dus al wel het één en ander over prikken.

“We hebben op school heel veel geoefend, maar hier was het ‘in het echt’ wel de eerste keer. Je krijgt heel veel complimentjes - dat je het heel goed doet - en ook vanuit school horen we dat we heel goed bezig zijn”, vertelt Beau.

(Tekst loopt door onder de video)

Desalniettemin was ze in het begin wel even zenuwachtig: “het was heel spannend - dat wel - maar ik had wel het gevoel dat ik er klaar voor was.” “Na een paar prikken gaat het eigenlijk heel soepel”, vult Romano aan.

Een prikje is in de meeste gevallen natuurlijk zo gepiept. Maar de studenten hebben ook geleerd om mensen gerust te stellen als ze het vaccineren te eng vinden, legt Beau uit. “Gewoon rustig een gesprekje aangaan, ze geruststellen. En als iemand echt heel zenuwachtig is, kunnen we ervoor kiezen om ze mee naar bed te nemen om daar te prikken. Maar het gesprekje gaat vaak al heel vloeiend en dan zijn ze afgeleid.”