Laatste treintje Modelbouwvereniging De Wissel heeft na 44 jaar gereden: 'Het moest stuk'

Na 44 jaar te hebben bestaan, is modelbouwvereniging De Wissel uit Oss vorige week donderdag definitief opgeheven. De vereniging is verbolgen dat de gemeente Oss in haar ogen te weinig heeft gedaan om te helpen bij het vinden van een nieuw onderkomen.

Modelbouwvereniging De Wissel huisde maar liefst 35 jaar in de kelder van Theater De Lievekamp. Dat huurcontract werd door de directie van het theater eenzijdig opgezegd,  omdat het theater ging verbouwen. De modelbouwvereniging kreeg onderdak in de FoodLoods aan de Angelenweg.

Eind goed al goed, zou men denken, maar volgens de vereniging kwam op dat moment de gemeente Oss om de hoek kijken: "Door de gemeente werden we echter teruggefloten, want een vereniging met een sociaal karakter hoort niet op een industrieterrein. Na ons bezwaar wilden ze ons daarvoor ontheffing geven, maar dan niet langer dan 2 jaar."

Eind juli van dit jaar loopt die termijn af en ondanks het feit dat de vereniging de afgelopen drie jaar 'gezocht en hard gevochten' heeft om een nieuw onderkomen  te vinden, is dat niet gelukt. "Daarbij hebben we vele malen steun gevraagd bij de gemeente om met ons mee te denken over mogelijkheden. Maar dat bleek allemaal tevergeefs, de deuren werden vaker dichtgegooid dan geopend voor ons."

Bedroevend

Daarom is vorige week donderdag tijdens een bijzondere ledenvergadering unaniem besloten dat de enige uitweg voor de vereniging is om deze op te gaan heffen. "Daarmee gaat een vereniging met 44 jaar levenservaring in Oss ten onder, er is blijkbaar geen levensvatbaarheid meer voor De Wissel in Oss. We hebben de gemeente geïnformeerd over ons besluit om de vereniging op te heffen. Tot op heden zijn de reacties vanuit de lange lijst mensen die we hebben benaderd ronduit bedroevend. Op deze manier wordt blijkbaar met verenigingen omgegaan in de gemeente Oss."

De Wissel bedankt de geïnteresseerden die de verrichtingen van de vereniging op de voet hebben gevolgd. "We weten dat velen ons een warm hart toedragen, waaronder ook enkele leden van de gemeenteraad van Oss, die echter een minderheid vertegenwoordigen. Helaas, het moest stuk, de politiek zag niet wat onze volgers wel zagen. De sloop gaat weldra starten. De vereniging moet stoppen, wat in al die jaren is opgebouwd verdwijnt, voorgoed."

In juni vorig jaar bleek al dat het voortbestaan van de vereniging in acuut gevaar was, vanwege het gebrek aan een nieuwe thuishaven. “Anders moeten we maar beslissen om de vereniging te verplaatsen naar een andere gemeente, of zelfs opheffen", stelde voorzitter Jan van Berkensteijn toen.