Landelijke primeur voor Veghel: eerste vaccinatie tegen corona een feit

Het coronavaccin is woensdagochtend rond kwart voor negen voor het eerst toegediend in Nederland. Dat gebeurde op de locatie van de GGD Hart voor Brabant in Veghel.

Aanvankelijk zou de eerste prik pas vrijdag worden gezet, maar maandag werd bekend dat de start van de vaccinatie twee dagen werd vervroegd.

'De cirkel is rond'

Volgens GGD-directeur André Rouvoet is het bijzonder dat de eerste vaccinatie in Veghel plaatsvindt: "Een klein jaar geleden was dit de plek waar de eerste besmettingen plaatsvonden en waar het virus zo heeft huisgehouden. De cirkel is rond."

Jaap van Delden - programmadirecteur vaccinatie covid-19 bij het RIVM - zegt er vertrouwen in te hebben dat in Veghel een begin wordt gemaakt van "een oplossing die ons uit de huidige situatie gaat brengen." Dat beaamt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: "‘Eindelijk’ maken we vandaag een begin aan het einde van de crisis. Eindelijk, zo voelt het. Dit is een waanzinnig moment."

Sanna Elkadiri

Sanna Elkadiri uit Eindhoven was woensdagochtend de eerste die met het Pfizer-BioNtech-vaccin werd ingeënt tegen het coronavirus. Zij werkt in een verpleeghuis in Boxtel en maakt daarmee deel uit van een groep zorgmedewerkers van verpleeghuizen en 'kleinschalige woonvormen'.

"De eerste mensen uit de groep van circa 269.000 zorgmedewerkers worden gevaccineerd bij de GGD-priklocaties in Veghel", zo lieten ministers De Jonge en Van Ark maandag weten.

Inenten

Daarnaast wordt woensdag ook in ziekenhuizen begonnen met inenten. Vanaf vrijdag 8 januari kan dat ook in Rotterdam en Houten, en maandag 11 januari volgen ook Amsterdam, Drenthe en Den Haag.

Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins, die lagen opgeslagen bij Movianto in Oss.