Landgoed Coudewater kent rijke geschiedenis en veelbelovende toekomst: ‘Mooier kun je het niet hebben’

Een recente archeologische vondst toonde eens te meer aan dat Landgoed Coudewater in Rosmalen een rijke geschiedenis kent. Ook de toekomst ziet er veelbelovend uit. Er komen namelijk honderden woningen op het terrein.

Wanneer Bosschenaren de naam van het Rosmalense ‘Landgoed Coudewater’ horen, zullen ze al gauw denken aan een psychiatrische instelling. Niet onterecht, want in de afgelopen 150 jaar was dat ook de bestemming van het landgoed. Maar vóór die tijd, was het een klooster. En juist uit díe tijd heeft onder andere Ronald van Genabeek, stadsarcheoloog bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch, twee weken geleden een bijzondere vondst gedaan: een ondergrondse ruimte.

 “En dat is altijd spannend natuurlijk, want wie weet wat daar in zit. We zijn daar voorzichtig in afgedaald om te kijken waar het heen liep en het bleek nog een heel eind door te lopen, vanaf de kant waar we erin gingen. Je kon er rechtop in lopen, dus dat was wel erg interessant”, aldus Van Genabeek.

(Tekst loopt door onder de video)

Ook tegenwoordig is er weer veel bedrijvigheid op 'Coudewater' en dat heeft voor een groot deel te maken met het nieuwbouwproject dat gaat worden uitgevoerd op het terrein dat 60 voetbalvelden groot is. Er is ruimte voor meer dan 400 woningen: van sociale huur voor ongeveer 730 euro per maand, tot koopwoningen van rond de twee en een halve ton.

En er is zelfs ruimte voor een aantal veredelde ‘tiny houses’, vertelt Hans Hartman gebiedsontwikkelaar bij Van Wanrooij. "’Tiny house’ is een tikkeltje uit zijn verband getrokken, maar het zijn wel kleine woningen van 55 tot 60 vierkante meter die voor één- of anderhalf-persoonshuishoudens geschikt zijn.”

Fantastisch

Om het terrein opnieuw te kunnen inrichten, moesten ook 51 gebouwen het veld ruimen. De plannen zijn in ieder geval helder en de inschrijving verloopt voortvarend.

“Er is heel veel belangstelling van mensen die betrokken zijn bij Coudewater. En voor mij persoonlijk is het fantastisch, dit is alles wat je wil als ontwikkelaar. Ik heb persoonlijke interesse voor historie - nou, hier ligt 600 jaar historie - en dat kunnen we combineren met de toekomst. Mooier kun je het niet hebben.”