Latten glijden weer over De Schans in Uden

De Schans in Uden is er weer helemaal klaar voor. Na de brand van 16 april van dit jaar kan een deel van de banen eindelijk dankzij maandenlange herstelwerkzaamheden gebruikt worden.

Met een vlotte gang glijden tientallen mensen – vooral kinderen – over de heropende kunstpiste van De Schans in Uden. De eerste twee banen zijn na maandenlange herstelwerkzaamheden opnieuw te gebruiken en dus kunnen de skilatten tevoorschijn gehaald worden. “Fijn dat de baan weer heel is en iedereen weer plezier kan hebben”, aldus een van de aanwezige skileerlingen.

Vreugde

Niet alleen is er veel vreugde onder de ski- en snowboardfanaten, ook bestuursleden van De Schans kunnen hun geluk niet op. “Het is fantastisch. Dat het deze september al zo vroeg kon beginnen, is helemaal te gek”, vertelt bestuurslid Tjeerd Terpstra. “Onze handen jeukten en we wilden na de brand snel beginnen met herstellen. We hebben hard gewerkt met organisaties en vrijwilligers. Hierdoor hebben we het uiteindelijk kunnen halen om open te kunnen. We kunnen weer skiën, snowboarden en straks kunnen ook de lessen weer beginnen.”

(Tekst loopt verder onder video)

De weg uit de brand

De weg naar de heropening van De Schans was zwaar. Op 16 april van dit jaar waren grote zwarte rookwolken te zien toen de skibaan in brand stond. Wat volgde was een enorme, langdurige klus om de beschadigde pistes, destijds gesloten, weer gereed te krijgen voor het nieuwe seizoen. Mede dankzij de hulp van organisaties en vrijwilligers wist De Schans uit het diepe dal te komen en kijken ze nu naar de toekomst. “We zijn ontzettend dankbaar dat we weer open kunnen zijn”, zegt penningmeester Kathy Groothuis. “We hebben gemiddeld 65 vrijwilligers met maandelijks meer dan 600 vrijwilligersuren die in het herstel zijn gestoken. Desondanks zijn we er nog niet, want er is nog meer dan genoeg te doen.”

Zo worden de matjes van het oude funpark nog geknoopt en moet er nog aanvullend grondwerk gebeuren. Daarnaast staat er ook een gloednieuwe baan op de planning. “We hebben nog de oorspronkelijk geplande uitbreiding deze zomer, namelijk de vierde baan”, aldus Terpstra. “Het wordt een mooi kinderpark.”

Open dagen en cursussen

De opening van De Schans op 11 en 12 september ging gepaard met de open dagen. Wie nog nooit op latten of een snowboard heeft gestaan kon die dagen terecht voor proeflessen. Ook voor 18 en 19 september zijn er open dagen gepland. De eerste cursussen starten vanaf 2 oktober.