Leefstijlcoaching om Bossche kinderen op gezond gewicht te krijgen
Kinderen met overgewicht begeleiden naar een gezonder leven. Dat is de insteek van de Gecombineerde Leefstijl Interventie Jeugd waar in Den Bosch mee gewerkt gaat worden.
Dit initiatief, dat twee jaar lang door een kinderleefstijlcoach wordt geleid, richt zich op het hele gezin. GGD Hart Voor Brabant, Jeroen Bosch Ziekenhuis, de gemeente 's-Hertogenbosch, Bossche (huis)artsen en zorgverzekeraars werken daarin samen. De lokale inspanningen lopen vooruit op de landelijke ketenafspraken die in 2024 waarschijnlijk worden opgenomen in de basisverzekering.
Ernstig probleem
De aanpak richt zich op kinderen tussen 4 en 18 jaar. Het is een op maat gemaakt programma dat gebaseerd is op de behoeften van het kind en het gezin. Het gaat dan om gezonde voeding, lichaamsbeweging, opvoeding en ‘psychosociale factoren’ die de leefstijl beïnvloeden. Het doel is om de gezondheid en kwaliteit van leven van kinderen te verbeteren en gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen te verminderen. Overgewicht en obesitas bij kinderen vormen een ernstig probleem, omdat ze gezondheidsrisico's met zich meebrengen en het zelfvertrouwen van kinderen kunnen beïnvloeden.
Kinderarts Edgar van Mil benadrukt dat de jeugdgezondheidszorg een cruciale rol speelt bij het aanpakken van dit probleem. Hoewel de Gecombineerde Leefstijl Interventie niet de enige oplossing is, wordt het wel gezien als een belangrijk onderdeel van een algehele aanpak. Om een gezonde generatie te bevorderen, moeten huisartsen en ziekenhuizen het gesprek over overgewicht aangaan en gezinnen doorverwijzen naar leefstijlcoaches. Het benoemen van overgewicht in de spreekkamer wordt door huisarts Monique Steenman als een belangrijke eerste stap gezien.
Voortrekkersrol
De gemeente wil met dit initiatief een voortrekkersrol nemen en pleit ervoor om deze aanpak op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Het initiatief sluit aan bij het Integraal Zorg Akkoord, waarbij het ministerie van VWS en zorgpartijen afspraken hebben gemaakt om passende zorg te bieden. Wethouder Ufuk Kâhya benadrukt het belang van een gezonde start voor een gezonde toekomst en zet in op samenwerking met partners en bewoners om gezonde keuzes te stimuleren. De nieuwe aanpak maakt deel uit van het bredere programma Samen Gezond 's-Hertogenbosch.