advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Uittocht jongeren Ravenstein door gebrek aan starterswoningen

Jongeren in Ravenstein en omliggende kernen trekken aan de bel, omdat zij noodgedwongen hun woonplaats moeten verlaten door een gebrek aan betaalbare woningen. De gemeente reageert nu.

Dit laten jongeren weten in een brief aan de gemeente. Veel jonge inwoners vertrokken al uit de dorpen, omdat er geen beschikbare woningen te vinden waren. De jongeren die nu nog bij hun ouders wonen, willen graag in hun geliefde stad blijven wonen, waar zij geboren en getogen zijn. Een vertrek lijkt echter aanstaande: "Tot onze spijt voorzien we dat wij, tegen onze wil in, de volgende zullen zijn."

Wilt u ons alstublieft helpen en proberen ons een kans te geven om in onze geliefde woonplaats te blijven wonen?

• Jongeren Ravenstein en omliggende kernen

Huurprijzen zouden te hoog zijn en goedkopere woningen komen zelden vrij. "Starterswoningen bestaan in Ravenstein überhaupt niet meer", staat in de brief te lezen, die ondertekend is door onder andere Jeugdsoos Madhouse en haar bezoekers en de jeugdelftallen van Vesta'19. Ze zien de toekomst dan ook somber in.

Vergrijzing

De jeugd zal vertrekken en Ravenstein en de omliggende kernen zullen hierdoor vergrijzen. Volgens de jongeren kunnen starterswoningen een positief effect hebben op het verenigingsleven, de voorzieningen, maar ook stagnerende projecten, zoals een gemeenschapshuis en een sporthal.

Nieuwe woningen in aantocht

Toch zijn er al plannen voor nieuwbouw in Ravenstein. Op De Kolk, de plek van de oude brandweerkazerne, moeten zeventien appartementen en twintig grondgebonden woningen komen. Ook op de oude locatie van Het Hooghuis gaat gebouwd worden. Daar waar de oude middelbare school lag, komen 25 grondgebonden huizen; twaalf sociale huurwoningen en dertien koophuizen. En dan zouden er ook nog achttien sociale huurwoningen moeten komen in het klooster van Ravenstein. Al met al zo'n 80 nieuwe woningen.

Zo moet De Kolk er in de toekomst uit gaan zien.

Niet genoeg, vindt de jeugd in Ravenstein. Zij zien de plannen als kleine langslepende projecten en pleiten zelf voor grootschalige woningbouw. Daarmee zouden Ravenstein en de omliggende kernen jonge mensen kunnen vasthouden én aantrekken. "Wilt u ons alstublieft helpen en proberen ons een kans te geven om in onze geliefde woonplaats te blijven wonen? Liefst niet te lang, want het is tijd voor actie." De boodschap aan de gemeenteraad is duidelijk.

Update: reactie gemeente