Toermalijn-Delta in eigen jeugdjournaal op zoek naar nieuwe naam voor de school

De samenwerkingsschool Toermalijn-Delta in Heesch moet een nieuwe naam krijgen. Dat blijkt uit een online video die is gemaakt door leerlingen en leerkrachten. Iedereen die bij de school betrokken is kan nu een nieuwe naam aandragen.

In de video spelen de leerlingen een aflevering van het NOS Jeugdjournaal na. Het thema is 'de naam van de school'. Iedereen in het filmpje is het er wel over eens dat Toermalijn-Delta een te lange, niet zo leuke naam is. Navraag bij directeur Marielle Klasen leert dat de kinderen eerst eens moeten uitzoeken waar beide namen vandaan komen. De kinderen interviewen daarom leerkrachten die al langere tijd op de scholen werken. Marjan Cremers, leerkracht groep 1/2 B van De Toermalijn, legt uit dat De Toermalijn in 1992 is ontstaan uit een fusie van twee basisscholen. De Toermalijn is een edelsteen, die staat voor bescherming, groei en bloei. Karin Thijssen, leerkracht groep 1/2 C van Delta, vertelt dat Delta afkomstig is van een deltavlieger, het oude logo van de school.

Later in het filmpje blijkt dat ook ouder Diana Attia, tevens voorzitter van de MR, graag een nieuwe naam wil. Een van de leerlingen haalde tot slot tips van internet: de nieuwe naam moet passen bij de omgeving en er mag geen deel van een oude naam in voorkomen. De identiteitscommissie bepaalt straks wat de nieuwe naam wordt. "We hadden dit proces al lang achter de rug willen hebben, maar het is door corona uitgesteld", zegt directeur Klasen tegen Dtv Nieuws. "Als de coronamaatregelen wat versoepelen, kunnen we de fusie inclusief nieuwe naam nog even goed vieren. Het liefst voor de zomervakantie."