Leerlingen Zwijsen college in Veghel leren bij FC Den Bosch over racisme en discriminatie
In de voetbalwereld hebben spelers en medewerkers regelmatig te maken met racisme en discriminatie. Bij FC Den Bosch gingen zij hierover in gesprek met leerlingen van het Zwijsen college uit Veghel.
Het is druk in de Business Club van FC Den Bosch. Ruim honderd leerlingen van het Zwijsen college brachten een bezoek aan de club om te praten over racisme en discriminatie. “Ben je zelf wel eens gepest of gediscrimineerd?”, vraagt een van de leerlingen aan speler Terrence Douglas. Hij vertelt dat hij – ondanks zijn huidskleur – (nog) geen last heeft van vervelende opmerkingen. “Maar ik denk er wel over na als ik op het veld sta. Ik weet dat de kans groot is dat je racistische opmerkingen krijgt als voetballer.”
(De tekst gaat verder onder de video).
Volgens oud-voetballer en inmiddels deelnemer aan het walking football bij FC Den Bosch, Ad van der Steen, is racisme in de sportwereld de afgelopen jaren flink toegenomen. “In mijn tijd speelden vooral blanke voetballers in Nederland. Ik hoor steeds vaker nare opmerkingen richting de getinte spelers, vooral van de jeugd. Het is goed dat deze leerlingen eens van een ander – dus niet op school of van ouders – horen wat de gevolgen kunnen zijn.”
Doel van het bezoek is niet alleen leerlingen bewust maken van de gevolgen, maar ook samen kijken naar hoe het beter kan. “Ik besef nu wel dat sommige opmerkingen voor iemand als grapje zijn bedoeld, maar dat het voor de ander heel kwetsend kan zijn”, aldus een leerling. Een vriendin vult haar aan: “Ik behandel iemand altijd met respect, maar ik heb wel geleerd dat elk persoon een andere grens heeft.”
Discriminatiemelder
Bij FC Den Bosch wordt sinds kort een discriminatiemelder gebruikt. Supporters kunnen via de app een melding maken als zij getuige zijn van zulke incidenten op en rondom het voetbalveld. Terwijl Willem Heeren, veiligheidsmanager bij de club, een groepje leerlingen laat zien hoe het werkt, vertelt hij over het belang. "Het is voor deze leeftijdsgenoten heel belangrijk dat zij daar gebruik van gaan maken. Niet alleen in het betaald voetbal, maar ook in het amateurvoetbal. Daar is minder toezicht, maar de excessen zijn soms hele malen groter."
Leerlingen reageren enthousiast. “Ik wist niet dat het bestond, maar ik ga het zeker gebruiken”, reageert de een. Een klasgenoot vult hem aan: “Er wordt veel gesproken over racisme, maar daarmee is het nog niet opgelost. Ik vind het goed dat er zo’n discriminatiemelder is, zodat het misschien kan ophouden.”