Lesgeven vanuit huis: 'Hoe ga je dat vormgeven?'

Het is erg wennen, maar voor de leerkrachten in het basisonderwijs is het voorlopig de realiteit door de coronacrisis. Lesgeven vanuit huis.

Annetje Janssen - De Haas is leerkracht in groep 1. Ze probeert vanuit huis zo creatief mogelijk de kinderen aan het werk te houden. "Je doet alles via de computer, laptop en social schools. Dat is de app op school waarmee we met ouders contact hebben", vertelt Annetje.

Onderbouw
Om vanuit huis les te geven is voor leerlingen uit groep 1 soms best lastig. "Het is in het begin heel erg nadenken hoe je dat gaat vormgeven. Wij geven woordenschatlessen. Om negen uur komt er een les voor de onderbouw. Daar zitten bijvoorbeeld verwerkingsopdrachten bij zoals knutselen of een opdracht buiten."

De school hoopt dat de ouders met het lesmateriaal aan de slag gaan. Ouders reageren positief op de manier hoe het onderwijs in deze periode wordt opgepakt, weet de leerkracht. "Ze vinden het fijn dat er thuis onderwijs komt. En dat we onze kinderen wat mee kunnen geven nu er geen school is."

Ritme
Ritme is ook belangrijk voor de kinderen. "De komende drie weken zitten ze thuis en kunnen ze nergens heen. Ze hebben wel behoefte aan structuur en ritme."

advertentie

Lees ook deze artikelen