Lezen in de zomervakantie saai? Bibliotheek voorkomt leesdip bij kinderen met actie

Nog even en dan is het zomervakantie. Dat betekent voor de meeste kinderen lekker naar buiten toe, maar ook dat er maar weinig gelezen wordt. Daarom zijn de bibliotheken in de regio het project 'Leesmiljonairs' gestart, waarbij kinderen zich 'rijk' kunnen lezen.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de zomervakantie niet lezen, soms wel één à twee niveaus terugvallen in hun leesontwikkeling. Daarom kunnen alle kinderen van groep 3 tot en met groep 8 een speciaal Leesmiljonairs-boekje ophalen bij de bibliotheken in Oss, Meierijstad, Uden, Bernheze en Landerd. In het boekje kunnen ze hun leesminuten bijhouden en zo kunnen de kinderen sparen voor diploma’s en cadeautjes. 

'Kinderen worden gemotiveerd om naast het spelen te lezen'

Ook op scholen wordt aandacht besteed aan het project. Zo werden de boekjes deze week bij basisschool De Palster in Uden uitgedeeld en gingen de kinderen meteen aan de slag. "Wij herkennen dat probleem van dalende leesniveaus hier op school ook," vertelt docente Loes Raijmakers. "Sommigen kinderen vinden lezen niet leuk en ouders hebben ook niet altijd zin om tijdens de vakantie het gevecht aan te gaan, dus dan laten ze het maar gaan. Op deze manier worden kinderen toch gemotiveerd om te gaan lezen."