Minibiebs maken groei door

Grote bibliotheken zijn alleen open voor afhaal vanwege de coronamaatregelen. Daarom winnen de minibiebs aan populariteit. “Het is toch leuk om met je kinderen er eventjes uit te kunnen om boekjes te ruilen”, aldus Ilona van der Aa van minibieb de Vlindertuin in Nistelrode.


Een minibieb is een boekenkast die in de voortuin staat. Mensen kunnen er gratis boekjes uit pakken die door jong en oud te lezen zijn. “Ik heb boeken gehad van Woezel en Pip, maar er zitten ook romans, thrillers en biografische boeken tussen” zegt Sandra Boerakker van Bunny bieb uit Oss.

Jeroen van Lente heeft zijn minibieb in Rosmalen bij zijn huis staan. Hij heeft wel een verklaring voor het feit dat de minibiebs gewild zijn. “In elke buurt zijn ze inmiddels te vinden. Daarnaast zijn ze ook gratis. Dat maakt dat de minibiebs laagdrempelig zijn.”

Anders dan grote bibliotheken

Minibiebs verschillen van de grote bibliotheek. Dat heeft te maken met het terugbrengen van de boekjes. ”Sommige boekjes worden weer ingeleverd, terwijl anderen door de mensen gehouden worden of naar een andere minibieb gebracht worden’’, aldus van der AA.

Wilt u weten waar de dichtstbijzijnde minibieb in uw buurt is? Kijk dan op www.minibieb.nl.