LHBTI-voorlichting op scholen vaak met frisse tegenzin: 'Één les leidt niet tot acceptatie'
Het gaat bergafwaarts met de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap in ons land. In regenboogsteden Oss en Den Bosch wordt al jaren ingezet op activiteiten, maar als het om voorlichting gaat kan het ook daar beter.
Dat vertellen Anja van Hout van COC Noordoost Brabant en Ivo van Harmelen die zich voor de gemeenschap inzet in Oss, zaterdagavond in het programma Focus. Van Hout: "We zien al een aantal jaren dat de cijfers rond de acceptatie niet beter worden en dat betekent werk aan de winkel."
Expositie
In de publiekshal in het gemeentehuis van Oss is op dit moment een expositie te zien over de geschiedenis van transgenders in Nederland. Van Hout prijst het dat die juist daar gehouden wordt. “Die zichtbaarheid is echt heel belangrijk”. Volgens Ivo van Harmelen organiseert Oss door het jaar heen verschillende activiteiten en dat leidt er volgens hem toe dat vooral onder jongeren al een vrijer beeld ontstaat.
Het meest gehoorde excuus is: 'we moeten al zoveel'
Anja van Hout
Er zijn volgens hem dan steeds meer middelbare scholen met een GSA, dat is een club die opkomst voor de rechten van deze doelgroep. Er wordt ook al veel voorlichting op het middelbare onderwijs gegeven en ook basisscholen worden daarin steeds vaker meegenomen, maar daar komt langzaamaan ook verzet tegen. "Ouders hebben soms een lastige invloed, waardoor de scholen soms zeggen, dat doen we niet", vertelt Van Harmelen. Op de vraag of er in Den Bosch en Oss scholen zijn die pertinent voorlichting weigeren, is Anja van Hout twijfelachtig. "Echt weigeren doen ze niet, maar het gebeurt soms wel met frisse tegenzin. Het meest gehoorde excuus is: 'we moeten al zoveel'. Maar het is nu eenmaal een wettelijke verplichting."
Voorlichting
Van Hout pleit ervoor dat er nog meer voorlichting gegeven gaat worden, niet alleen door middel van lessen, maar ook verwerkt in het lesmateriaal. "Zorg dat het niet iets speciaals is. Eén keer een lesje leidt niet tot acceptatie. Zorg dat er op de boekenlijst ook queer boeken staan en verwerk het ook in de rekensommen. Jan en Jan kunnen ook drie kinderen hebben die zes appels te verdelen hebben, in plaats van Jan en Marie. Ik denk dat dat de werkelijke verandering teweeg gaat brengen", aldus Van Hout.