Anouk Pross

Lilian Marijnissen bezoekt De Wellen: “In een verpleeghuis valt er niets af te schalen”

Lilian Marijnissen bracht woensdagochtend een bezoek aan woonzorgcentrum De Wellen in haar woonplaats Oss. De fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer sprak met vier zorgmedewerkers over de huidige stand van zaken rond het coronavirus.

Het bezoek maakte veel indruk op Marijnissen: “Ik wilde vooral weten hoe het nu met ze is. Als je dan hoort hoe heftig de eerste golf is geweest dan is dat heel emotioneel. De gevolgen voor de medewerkers en de bewoners en hun familie. Ouderen die overlijden en dat er dan niemand bij mag zijn. Je weet het wel, maar als je het zo weer zelf hoort dan maakt dat toch weer veel indruk.”

Angst en bezorgdheid

De politica hoorde in Oss dat er onder het zorgpersoneel veel angst en bezorgdheid is over de tweede golf waar we nu in zitten: “Ze maken zich vooral zorgen dat ze misschien zelf ziek worden. En dan niet uit bezorgdheid om zichzelf maar omdat er dan te weinig personeel overblijft om de bewoners te verzorgen.”

Volgens Marijnissen hebben de medewerkers behoefte aan meer duidelijkheid vanuit de regering. “Het is steeds maar afwachten welke maatregel er weer komt. En duidelijk is ook dat er grote problemen zijn met het testen. Als nu bij een patiënt een vermoeden is van corona dan moet meteen een hele afdeling geïsoleerd worden, in afwachting van de uitslag van de test. Dat duurt gewoon te lang, we hebben sneltesten nodig, zoals in andere landen al gebeurt”, aldus Marijnissen.

In een verpleeghuis valt er niets af te schalen

• Lilian Marijnissen, fractievoorzitter SP Tweede Kamer

Ze vindt het ook niet terecht dat er momenteel vooral wordt gesproken over problemen in de ziekenhuizen door de toename van het aantal coronapatiënten. “Daar moeten ze gaan afschalen en worden de wat lichtere ingrepen uitgesteld. Maar in een verpleeghuis valt er niets af te schalen. Daar moet de zorg gewoon altijd doorgaan.”