Linda (38) uit Oss: "Ik vind thuisonderwijs geven heel erg pittig"

Deze week spraken we met Linda (38) uit Oss. Door corona werd zij opeens de juf van haar kinderen. De spanningen in huis liepen flink op maar Linda vond een manier om daar mee om te gaan.

“Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Eentje is acht en de ander is zes. Allebei hebben ze veel vanuit huis moeten leren de laatste tijd.

Ik vind thuisonderwijs heel erg pittig. Met name onze oudste moet sowieso al op haar tenen lopen op school. Ze is in groep drie een keer blijven zitten. Om te voorkomen dat ze achterstand op loopt wil ik haar aan het leren houden. Maar ze accepteert mijn rol als juf niet. Ze mist haar eigen juf enorm. Haar stress reageert ze dan af op mij.

Omdat ik vanuit mijn omgeving hoor dat veel ouders met dit probleem zitten kan ik de dreigende leerachterstand inmiddels iets meer loslaten. We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje. Ik probeer nu vooral te voorkomen dat de spanning in huis te erg oploopt.

Spanning

In eerste instantie vond ik regelmaat en een schema heel belangrijk. Maar het is thuis toch anders dan op school. Dit is geen normaal leven. Tuurlijk: we gaan op tijd ons bed uit en we zijn op tijd aangekleed. Maar als ik merk dat ze het niet willen, dan doen we maar even niks.

Ik heb de druk er dus wat vanaf gehaald. De spanning neemt dan ook af. Naar mijn idee ontstaat er daardoor meer ruimte en krijgen ik en mijn kinderen uiteindelijk meer gedaan. Bovendien gaan ze nu ook weer halve dagen naar school. Zo komt het normale leven gelukkig steeds dichterbij.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.