advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Live vanuit Tel Aviv: dag van de Songfestivalfinale

Dtv-collega en songfestivalfan Patrick Huisman is sinds woensdag in Tel Aviv. Hij kijkt uit naar de finale waarin 'onze' Duncan Laurence vanavond als favoriet van start gaat.

Tot nu toe waren de avonturen van Huisman te volgen in de radioshow van Jolwin Dobbelsteen op MFM Brabant. Vandaag is er geen radiouitzending en praat Patrick ons hier bij over de dag van de Songfestivalfinale. 

"We zitten nu nog op het strand maar gaan op tijd eten en dan met een pendelbus richting Arena waar we live bij de finale aanwezig zijn", vertelt Patrick Huisman zaterdagmiddag rond drie uur Nederlandse tijd. "Het gaat een hele lange zit worden met 26 finalisten. De jury heeft gisteren alles al gezien en beoordeeld tijdens de juryfinale. Ze hadden een mail gekregen waarin stond dat ze niet mochten beoordelen op de techniek maar op de liedjes. Er waren blijkbaar nogal wat camerafoutjes gemaakt."

Twaalfde is de best mogelijke plek in de finale die Duncan kon krijgen. Dat is niet persé ongunstig."

• Patrick Huisman

Ik ben nog het minst bezorgd over het optreden van Duncan maar meer over de techniek eromheen, of ze wel doen wat ze moeten doen. Gisteravond bij de juryfinale schijnt de lichtbol weer te laat zijn aangegaan."

Als twaalfde in eerste deel
Duncan treedt vanavond op als twaalfde en zit in het eerste deel van de finale. "Dat kon niet anders want hij had geloot voor dit eerste deel en verder wordt er niet meer geloot voor een startpositie. Degene die het hoogst geëindigd is in de halve finales komt op de meest gunstige plek. Omdat gastland Israël als veertiende en laatste van deel één optreedt en ook dat een rustig nummer is, moest daar iets anders tussen. En dus is twaalfde de best mogelijke plek die Duncan kon krijgen. Eerdere winnaars zoals Portugal en Conchita Würst zaten ook in dit deel, dus het is niet persé ongunstig.

Ik heb zelf eerlijkgezegd nog geen bubbels durven kopen."

• Patrick Huisman

'Jullie gaan winnen'
De sfeer in Tel Aviv is volgens Huisman geweldig. "Met veertig nationaliteiten die hier zijn is de eerste vraag altijd:'van welk land ben jij?' En als je dan zegt 'Nederland' is het antwoord: 'oh jullie gaan winnen'. Ik heb zelf eerlijkgezegd nog geen bubbels durven kopen, we gaan de goden niet verzoeken natuurlijk. Maar ik merk dat iedereen het ons enorm gunt om na 44 jaar weer eens te winnen."

Volgens de bookmakers heeft Duncan Laurence 43% kans op de overwinning, de nummer twee Australië volgt met 12%. We gaan het zien.