Lizzy (11) is ambassadrice van de Kinderboekenweek: 'Ik wil iedereen enthousiast maken om te lezen'

Ze is nog maar elf jaar oud, maar heeft nu al een bijzondere taak. Lizzy Bosboom uit Uden is ambassadrice voor de Kinderboekenweek in Noord-Brabant en wil andere kinderen enthousiast maken om vaker de leesboeken in te duiken.

Lizzy is twee keer in de week in de bibliotheek van Uden te vinden. Lezen is één van haar favoriete bezigheden en nu wil ze deze passie ook graag overbrengen aan anderen. Ze is ambassadrice van de Kinderboekenweek in Noord-Brabant en is daarom druk in de weer om het lezen op de kaart te brengen. "Ik maak filmpjes voor digitaal leerplatform Squla, schrijf recensies en maak vlogs voor de bibliotheek", vertelt Lizzy enthousiast. "Ik vind het super leuk dat ik dat mag doen, want ik wil iedereen enthousiast maken om te lezen. Als je een boek kiest, is het leuk dat je écht in een verhaal zit- zo leuk dat je door wil gaan."

Trots

Dat Lizzy zich voor de Kinderboekenweek hard maakt, is bewonderingswaardig te noemen - ook voor de ouders. "We zijn ontzettend trots op haar dat ze deze kans krijgt en het zo goed doet", aldus Lizzy 's moeder Ilse de Bruin. "Via die bieb kregen wij te horen dat kinderen zich konden aanmelden om ambassadrice te worden en dat leek ons wel een leuke taak voor Lizzy. Ze houdt leest graag verschillende verhalen en boeken en zo is het begonnen."

In totaal zijn twaalf kinderen in Nederland - één per provincie - ambassadeur van de Kinderboekenweek. Ze komen verschillende keren per jaar bij elkaar en voeren voor de Kinderboekenweek verschillende acties als vlogs en filmpjes uit. 

Worden wat je wil

Het thema van de Kinderboekenweek is 'Worden wat je wil'. Van 6 tot 17 oktober lezen kinderen daarom van alles over beroepen. Ook organiseren bibliotheken in de regio verschillende activiteiten als kidscolleges over beroepen en speurtochten, om kinderen niet alleen warm te laten lopen voor het onderwerp, maar ook voor het lezen zelf. "Als kinderen al op jonge leeftijd veel leesplezier krijgen, worden ze op latere leeftijd ook sneller échte lezers", aldus Eefje van Waes van de bibliotheek Uden. "Wij willen kinderen stimuleren en laten zien op welke manieren je leuk kan lezen."

Tegelijkertijd met de Kinderboekenweek loopt in een aantal Bibliotheken in Uden en Landerd het project Beat Plastic Waste. Daarin worden verschillende activiteiten georganiseerd om kinderen (en volwassenen) meer bewust te maken van vervuiling en verspilling. Zo is er op 13 oktober in de bibliotheek van Odiliapeel een afvalspel en staat er op 16 oktober in Uden een interactie theatershow gepland waarin kinderen verschillende dingen leren over het thema.