advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Lockdown hakt erin voor achtstegroepers, Udense leraar roept Cito op toets te veranderen

Dat er een verlenging van de lockdown komt, is vrijwel zeker, maar of ook basisscholen dicht moeten blijven is nog de vraag. Voor achtstegroepers moet hoe dan ook een uitzondering gemaakt worden, vindt docent Gerard van der Heijden. Hij ziet dat leerlingen in de voorbereiding naar de eindtoets een achterstand oplopen.

De leraar op basisschool Vindingrijk bespreekt maandagochtend digitaal het weekend met zijn leerlingen. Iedere dag hebben ze een halfuurtje om vragen te stellen en daarna komt het grotendeels op het eigen kunnen en de ouders aan. "We hebben nu wel meer contact, met meet en videobellen en dat hadden we in het voorjaar niet", vertelt Lieke Lombarts. "Maar de meester kan het in die korte tijd ook niet altijd zo goed uitleggen als in de klas en dan snap je het soms nog niet helemaal." 

Uitzondering voor groep 8

Daarom heeft haar leraar bij de scholenorganisaties Kiem en Saam al gepleit om de groepen acht alsnog naar school te laten gaan. Hij maakt de vergelijking met het voortgezet onderwijs. "Daar is  extra aandacht voor de examenklassen en zo zou je groep acht ook kunnen zien. Hij vorig schooljaar dezelfde klas  en merkt dat de leerlingen minder lesstof hebben gehad. "Er was best een achterstand, dus we hebben er aan het begin van groep 8 ongelofelijk hard aan getrokken. Nu hadden we al twee toetsen van Cito in november en de resultaten waren heel bemoedigend. Maar meteen daarop kwam er een nieuwe lockdown en het wordt nu heel lastig. Sommige kinderen gaan nu echt een achterstand oplopen."

Tekst gaat verder onder de video

Eindtoets

De eindtoets voor groep 8 staat gepland voor april. Indien die dit jaar doorgaat, hoopt Van Der Heijden dat organisaties als Cito de toets of de normering veranderen. "Als je hetzelfde niveau verwacht als voorheen, terwijl kinderen drie maanden minder onderwijs hebben gehad is dat niet reëel. Als ik hen was zou ik zeggen we gaan het aanpassen." De achtstegroepers op basisschool Vindingrijk hoeven in ieder geval niet te vrezen voor een totaal nieuw studie-advies. "Ze hebben in november een pre-advies gehad en ik ga dat zeker niet naar beneden aanpassen vanwege de lockdown. Er zijn natuurlijk een heleboel kinderen die zitten tussen VMBO-T- en HAVO in en daarvan zegt de minister ook: dan wordt het toch maar HAVO", aldus Van der Heijden.