advertentie Banner SNLR.nl

Lokale CDA afdelingen zien geen probleem in FvD

Hoewel het CDA in Den Bosch vindt dat Forum voor Democratie ver van haar eigen 'mens- en maatschappijbeeld' staat, is onderhandelen over een coalitie geen probleem.

Dat geldt ook voor de afdelingen in Bernheze, Uden en Oss, zo blijkt uit een rondgang van Dtv langs de fractievoorzitters in Bernheze, Uden, Oss en Den Bosch.

Vrijdag werd bekend dat de VVD, Forum voor Democratie en het CDA gaan onderhandelen over een provinciale coalitie in Brabant. Een samenwerking met het FvD ligt gevoelig bij het CDA. Het experiment met de PVV destijds als gedoogpartner zorgde voor veel verdeeldheid binnen de partij.

Volgens fractievoorzitter Freek van Genugten van het CDA in Den Bosch is er ook nog veel onduidelijk: “De inzet van het Brabantse FvD is nog niet helemaal duidelijk, zij hadden immers geen verkiezingsprogramma. Dat moet blijken in de gesprekken.”

Het CDA heeft vooraf niemand uitgesloten voor wat betreft een mogelijke samenwerking. Het zou daarom niet consequent zijn nu een partij alsnog uit te sluiten

• Mari van Kilsdonk, CDA Oss

In Oss zegt fractievoorzitter Mari van Kilsdonk het logisch te vinden om met het Forum in gesprek te gaan: “Het CDA heeft vooraf niemand uitgesloten voor wat betreft een mogelijke samenwerking. Het zou daarom niet consequent zijn nu een partij alsnog uit te sluiten.”

Het CDA Uden en Bernheze gaan in een gezamenlijke reactie nog een stap verder: “Gezien de uitslag van de verkiezingen zou een samenwerking van deze drie partijen, met nog een vierde partij, het meest recht doen aan de uitslag van de verkiezingen. De ingezette weg vinden wij op dit moment dan ook een logische keuze.”

Het CDA in Den Bosch zegt “benieuwd te zijn wat deze onderhandelingen gaan brengen voor de Brabantse grote steden en hun omgeving."