advertentie Banner SNLR.nl

Lokale politiek in coronacrisis: “Alleen dat wat moet”

In de talkshow ‘Focus’ aandacht voor het functioneren van de lokale politiek tijdens coronacrisis. “In tijden van crisis is iedereen het hartstikke met elkaar eens”.

Of je nou fractievoorzitter bent van een oppositiepartij in Den Bosch, of van een coalitiepartij in Oss; traditionele verschillen doen er een stuk minder toe, in tijden van crisis. “Daar waar het gaat om crisisbestrijding, is iedereen het hartstikke met elkaar eens”, legt Pieter Paul Slikker van de Bossche Pvda uit. Hilde de Wit-van der Zanden sluit zich hierbij aan. “De lokale politiek moet wel een stapje terug doen”, erkent  de fractievoorzitter van de Osse VVD.

Prioriteiten
“We gaan niet over de rug van de crisis voor politiek gewin”, benadrukt De Wit-van der Zanden. Voor Den Bosch betekent dit, dat nog steeds overal schriftelijke vragen over mogen worden gesteld. “Maar als het geen urgente zaken zijn, of niet over corona gaat, dan mag je verwachten dat de antwoorden langer op zich laten wachten dan normaal”, aldus Slikker. Als voorbeeld noemt hij een opknapbeurt voor een speeltuin. “Dat zijn vaak geen urgente zaken”. Verder stellen beide politici dat grote, controversiële onderwerpen tijdelijk worden uitgesteld. “Alleen dat wat moet, daar richten we ons op. En dat wat niet moet, doen we even niet”, aldus de fractievoorzitter van de Osse VVD. 

Stapje terug
Tegelijkertijd erkennen de politici dat de lokale democratie moet blijven functioneren, júist in tijden van crisis. “Er zijn natuurlijk bepaalde zaken, waar ook nu gewoon over besloten moet worden. Subsidieaanvragen bijvoorbeeld, die moeten we gewoon behandelen”, legt Slikker uit. De Osse VVD sluit zich daar bij aan, en ziet daarin een plicht van het college van B&W om de raad continu te blijven informeren over maatregelen die genomen worden.  

Bekijk hieronder de volledige aflevering van Focus om meer te weten te komen over hoe de fractievoorzitters de komende tijd voor zich zien en wat dit voor hen betekent.