Long covid patiënten vertellen hun verhaal: ‘Ik kan amper een boek lezen of werken’

Steeds meer mensen houden na een coronabesmetting langdurig klachten– ook wel long covid genoemd. Twee patiënten vertellen hun heftige verhaal.

Franka van Tilburg uit Nistelrode en haar man werden vorig jaar maart besmet met het virus. “In die tijd lag mijn man in het ziekenhuis en naderhand is hij overleden. Een dag later kwam ik zelf in het ziekenhuis te liggen. Ik was heel ziek en al vrij snel bleek dat ik ook corona had, waardoor ik niet bij zijn afscheid kon zijn.”

(De tekst gaat verder onder de video). 

Tijd om te herstellen

Van Tilburg zag dat de medici nog niet wisten hoe ze met dit nieuwe virus om moesten gaan. Dat herkende Tamara van der Berk uit Oss. Zij kreeg in februari dit jaar corona en merkt nog dagelijks de gevolgen. “De klachten bleven aanhouden en toen heb ik de huisarts gebeld. Hij zei dat ik mijn herstel de tijd moest gunnen en dat het vanzelf over zou gaan”, aldus de Ossenaar. “Na een maand kon ik nog steeds de trap niet pakken en wist ik dat er écht iets aan de hand was.”

Van der Berk besloot na lange tijd toch de huisarts te bezoeken waar ze de diagnose long covid kreeg.  

Heftige klachten

Patiënten hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. “Als ik een verhaal aan het vertellen was, weet ik het plots niet meer. En ik moet zeker 3 tot 4 keer per dag liggen, omdat ik zó moe ben”, aldus Van Tilburg. “Dat zijn dingen die helemaal niet bij mij passen.”

Ook van der Berk merkt dat haar leven is veranderd sinds haar coronabesmetting: “Een boek lezen is niet meer te doen. Dan moet ik een pagina drie keer lezen voordat ik begrijp wat er staat.” Ook haar werk in de kinderopvang kan van der Berk niet meer uitvoeren. “Ik heb geprobeerd wat dingen op de computer te doen voor mijn werk, maar dat is écht nog heel lastig. Ik kan maximaal één uur per week naar mijn werk en daarna moet ik weer uitrusten.”

Het is geen griepje

Er is na anderhalf jaar nog weinig bekend over long covid. Daarom besloot Tamara van der Berk haar verhaal op sociale media te delen. “Ik vond dat heel moeilijk om te delen. Ik wilde niet zielig doen, maar het is wel fijn dat mensen het weten.” Van der Berk merkt dat mensen nog steeds denken dat corona een griepje is. “Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dat in het begin ook dacht dat ik een besmetting makkelijk aan zou kunnen.”
 
Ook Van Tilburg deelt deze mening. “De mensen die dat denken moeten maar eens naar de verhalen luisteren naar de verhalen van anderen over wat diegene hebben meegemaakt”, aldus de Nistelrodese. “We moeten er natuurlijk mee dealen, maar mensen moeten ook over de vaccinaties nadenken. Er is een hele stroom mensen die dat niet wil, maar ik denk dat het toch goed is om te doen. Dan ben je in ieder geval beter beschermd.”