Long covid treft ook steeds meer jongeren: ‘Ik zie regelmatig patiënten van begin 20 binnenkomen’

De gevolgen van corona op de lange termijn, oftewel long covid, zijn veelal onderbelicht gebleven. En nu treft de aandoening ook steeds vaker een jongere groep patiënten.

Maar liefst 446 revalidatietrajecten voor coronapatiënten begeleidde fysiotherapiepraktijk Wolbert - dat vestigingen heeft in onder meer Uden en Nistelrode - sinds de uitbraak van de coronacrisis. Onder hen ook tal van patiënten die kampen met de gevolgen van long covid.

(Tekst loopt door onder de video)

De symptomen daarvan variëren van ademhalingsproblemen tot geheugenverlies en van moeite met concentreren tot slaapproblemen. Maar anderhalf jaar nadat Nederland werd geconfronteerd met de pandemie ziet Bas Wolbert, de eigenaar van de gelijknamige praktijk, wel iets opvallends op het gebied van long covid.

“Aanvankelijk hadden we de kwetsbaren en de wat oudere medemens, maar wat we nu zien, is dat er ook patiënten van 22, 23 hier binnenkomen; mensen die vol in het leven staan, sporten, actief zijn. Bij een aantal van hen is dat nu nagenoeg gestopt.”

Heel gekke klachten

Ook stichting C-support – dat in Den Bosch gevestigd is en in opdracht van het ministerie van VWS mensen die kampen met langdurige coronaklachten ondersteunt en adviseert – ziet een verandering in de patiëntengroep.

“Wat we bij jonge mensen zien, is dat ze langzaam heel gekke klachten ontwikkelen. In het begin worden ze minder ernstig ziek, maar gaandeweg zie je dingen ontstaan. Het zijn andere symptomen dan mensen die in het begin in het ziekenhuis terecht komen, behandeld worden en ook sneller opknappen, op de één of andere manier”, licht directeur Annemieke de Groot toe.

Vertrouwen

Om long covid-patiënten toch te laten herstellen, is er een aanpak ontwikkeld die multidisciplinair is, oftewel die vanuit meerdere verschillende behandelaren wordt uitgevoerd; ergotherapie, fysiotherapie, diëtetiek en logopedie. Wolbert heeft ervaren dat die aanpak zijn vruchten heeft afgeworpen.

“Wij zien daardoor dat er weer een beetje hoop komt voor veel mensen. We hebben ook zeker mensen meegemaakt die helemaal hersteld zijn, maar wat is helemaal? De meeste mensen nemen hier afscheid als ze op 80 á 85 procent van de doelstelling zitten. Waarin we het vertrouwen uiten dat die laatste 10, 15 procent na verloop van tijd ook weer terug gaat komen.”

De Groot heeft namens C-support nog wel een boodschap voor jonge long covid-patiënten. “Het zijn over het algemeen hele gezonde mensen die getroffen worden. Er zit een valse schaamte, die niet nodig is, want het hoort bij het ziektebeeld. En heb je na drie maanden nog vragen of klachten, dan kun je je aanmelden bij ons."