Loosbroeks bedrijf krijgt boete voor dodelijk ongeval

Een staalconstructiebedrijf uit Loosbroek moet 17.500 euro boete betalen omdat het de Arbowet op verschillende manieren overtrad. Een 17-jarige medewerker kwam om het leven bij een ongeval in juni 2018.

De rechtbank Oost-Brabant sprak zich uit over de boete met in het achterhoofd dat er onherstelbaar leed is toegebracht en dat een straf dit leed niet ongedaan zal maken. Bovenop de geldboete moet het Loosbroekse bedrijf de uitvaart van ruim 12.500 euro vergoeden.

Wat is er gebeurd?

De jongen wilde een metalen strip van ruim 150 kilo uit een rek in de bedrijfsloods halen. Hij klom aan de zijkant op het rek om vervolgens met een elektrische takel de strip op te tillen. Op enig moment schoven de bovenste strips van het rek af en raakte de jongen beklemd. 

Geen toezicht

Uit onderzoek bleek het bedrijf niet alle veiligheidsvoorschriften op te volgen. De stapel strips in het rek kwam boven de veiligheidslips uit. Ook op andere plaatsen in het bedrijf waren strips te hoog opgestapeld. Daarnaast had het bedrijf de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie niet helemaal op orde. Hierin stond namelijk niet beschreven wat de risico’s waren van het werken met het strippenrek. Op het moment van het ongeval wist zelfs niemand precies wat het slachtoffer aan het doen was, waardoor toezicht daarop simpelweg niet mogelijk was.

Het bedrijf heeft ondertussen wel maatregelen genomen. Zo is onder meer het strippenrek buiten gebruik gesteld.