Loosbroekse expert: ‘vleermuizen zijn niet eng maar juist nuttig’
Vleermuisdeskundige Nicole Schuurmans uit Loosbroek vindt het onterecht dat mensen zo bang zijn voor vleermuizen. Zeker sinds de uitbraak van het coronavirus in China staan de dieren in een kwaad daglicht.
Schuurmans is ecoloog en heeft een eigen natuuradvies-bedrijf. Ze wordt vaak ingeschakeld voor onderzoek als er huizen gerenoveerd of gesloopt gaan worden. Als er vleermuizen zitten, dan moet er eerst een nieuw onderkomen voor ze gezocht worden, want het zijn nu eenmaal beschermde dieren.
Angst voor corona
Ze geeft toe dat de beestjes hun uiterlijk niet mee hebben en dat het gefladder tijdens zomeravonden wat schrik kan aanjagen. “Maar mensen hoeven echt niet bang te zijn dat ze in hun haren vliegen. Ze hebben een sonarsysteem en daarmee kunnen ze heel goed mensen ontwijken”, zo legt Schuurmans uit. En hoe zit het dan met die corona-uitbraak die zou zijn ontstaan omdat mensen in China vleermuizen hadden gegeten? “In Azië was er één vleermuizensoort waar een vorm van het coronavirus was aangetroffen. Maar dat is niet dezelfde vorm als we nu in het coronavirus bij mensen hebben. En hier in Nederland is er nog geen enkele vleermuis aangetroffen waarbij het coronavirus aanwezig was”, aldus Nicole Schuurmans.
'Nuttige beestjes'
Van vleermuizen krijg je dus geen corona, maar toch kun je de beestjes beter niet met de blote hand oppakken mocht je ze toch een keer tegenkomen. Ze kunnen namelijk wel bijten, en mocht die vleermuis dan net rabiës hebben (kleine kans), dan heb je wel een probleem. Ondanks dat wil Schuurmans benadrukken dat vleermuizen toch vooral hele nuttige beestjes zijn, ook voor de mens: “Ze vangen heel veel insecten, zoals muggen. En daardoor hebben mensen daar minder last van. Dus we mogen de vleermuizen ook best een beetje meer waarderen.”