Loterijfonds Ravenstein

Loterijfonds Ravenstein sinds kort immaterieel erfgoed

Stichting Loterijfonds Ravenstein is op de lijst verschenen van immaterieel erfgoed in Nederland. Het loterijfonds is het eerste erfgoed uit de gemeente Oss op de kaart van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Het Ravensteinse fonds kreeg vorige maand het nieuws dat het aan de criteria van het UNESCO-verdrag voldoet. Loterijfonds Ravenstein is in 1729 opgericht om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuwe kerk, de Sint Luciakerk. Al zes jaar later kon de Sint Luciakerk met de opbrengsten uit de loterij worden geopend. Het loterijfonds is na de Staatsloterij het oudste nog bestaande fonds van Nederland.

Tegenwoordig steunt het Loterijfonds Ravenstein diverse goede doelen in het stadje. Dat doet het door middel van subsidies, zoals voor de aanschaf van instrumenten voor de harmonie, stimulering van onderwijsprojecten, het uitgeven van boeken over lokale en regionale geschiedenis, nieuwe uniformen van het Sint Barbaragilde en muziek- en theaterproducties. Ook probeert het loterijfonds de Sint Luciakerk voor de toekomst te behouden.