advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

‘M-Side’ FC Den Bosch in actie tegen relschoppers: ‘Ze hebben een draai om de oren nodig’

Om er voor te zorgen dat er dinsdag niet opnieuw rellen zouden ontstaan in Den Bosch, hield een groep FC Den Bosch-supporters de wacht. Onnodig, zo bleek.

“De politie sprak van een dreiging, maar een volwassen vent zit niet op Snapchat. Het waren allemaal snotbellen. Van ons hadden ze best wel eventjes langs mogen komen, als ik het zo mag zeggen. Ze hebben een draai om de oren nodig.”

(Tekst loopt door onder de video)

Het moge duidelijk zijn: Ramon van der Hoorn was niet te beroerd geweest om de daad bij het woord te voegen. Hij is één van de supporters van de M-Side, de harde kern van FC Den Bosch-supporters. Een deel van hen kwam maandag al in actie en dat kon op dankbetuigingen rekenen van de politie.

Een dag later dreigen er opnieuw rellen, dit keer bij de Rompertpassage, maar daar steekt Van der Hoorn - een ondernemer, die tevens FC Den Bosch-supporter is - samen met tientallen mede-supporters een stokje voor. ’s Avonds trekt de M-Side door de binnenstad heen en dat kon volgens Van der Hoorn op veel goedkeuring rekenen.

Het voelde gisteren eigenlijk meer als een leuke stadswandeling met z’n allen. En de mensen waardeerden het hè. We kregen ook alleen maar complimenten. En de complimenten gaan ook uit naar de politie. Een samenwerking wil ik het niet echt noemen, het is meer gedoogbeleid. Het is ook absoluut niet onze intentie om de mannen in het blauw voor de voeten te lopen, het was meer om te laten zien; wij zijn er ook nog.

Ondeugende jongens

Er zijn sceptische geluiden met de vraag of het logisch is dat uitgerekend de M-Side de politie zou moeten helpen. “Die azijnzeikers heb je altijd. En als zij het beter kunnen en een andere manier van handelen hebben; oké, prima. Maar die tijd van de aai over de bol zijn we wel voorbij. We staan nog steeds niet hand in hand met die mannen (de politie, red.). We blijven toch een beetje de ondeugende jongens uit de klas, als voetbalsupporter. Al is dat niet altijd terecht.”

Burgemeester Jack Mikkers is maar wát blij met de extra handjes van de FC Den Bosch-supporters: "Burgers in Den Bosch zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken. Of dat gaat over het opruimen van de stad, over crowdfunding-acties of over het ogen en oren zijn in de stad; daar zie ik vanuit verschillende hoeken de bereidheid om te helpen. Ik vind het mooi dat we zelf als Bosschenaren opstaan.”

Ook Van der Hoorn is blij met de ondernemendheid van de Bosschenaren: “Je ziet vandaag dat mensen gewoon weer de deur uit komen. Er moet geen blinde paniek zijn. En we moeten zeker niet onze binnenstad laten afbreken. Dat is één keer en nooit weer.”