'Maak je niet druk om het coronavirus'

"Als er meer zon komt, wordt het coronavirus vanzelf minder actief", zegt Geert-Jan van Holten van de huisartsenposten Oost-Brabant.

De huisarts denkt dat er niet genoeg tijd is om nog een grote epidemie in Nederland te krijgen, terwijl hij de website van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, nauwlettend in de gaten houdt. Het coronavirus is een griepachtig virus uit de groep van de verkoudheidvirussen. "Dat betekent dat het zich in potentie snel kan verspreiden."

Het virus is voor het eerst ontdekt in China. In meerdere landen in Azië en in Noord-Italië zijn veel besmettingen. Maar in Nederland nog niet. "In alle eerlijkheid zeggen we: de kans is best groot dat het komt. Maar, maak je er niet druk om. We zien wel waar het schip strandt."

Het grootste probleem dat zich hier volgens Van Holten zou kunnen voordoen is dat heel veel mensen tegelijkertijd ziek worden en een beroep moeten doen op de gezondheidszorg. Ook het aantal sterfgevallen in het buitenland maakt weinig indruk bij de dokter. "We hebben ieder jaar in Nederland ook duizenden mensen die overlijden aan een griepje. Bij het coronavirus kan dat hetzelfde patroon volgen."

In alle eerlijkheid zeggen we: de kans is best groot dat het komt. Maar, maak je er niet druk om. We zien wel waar het schip strandt

Geert-Jan van Holten, huisartsenposten Oost-Brabant

Een beetje angst
De patiënten van de huisarts maken zich niet druk. "Tot nu toe valt het mij op dat de meeste mensen het nuchter bekijken en zich niet veel zorgen maken. Ik denk dat dat terecht is." Toch zijn er ook mensen die wel een beetje angst hebben, zoals een bezoeker van het Osse winkelcentrum Ruwert. "Ik heb het gevoel dat dalijk de hele wereld aangestoken wordt. De ouderen zijn daar gevoelig voor en daar hoor ik ook bij." Maar de man naast hem relativeert het meteen: "Het zal allemaal wel meevallen." In de binnenstad van Den Bosch worden door sommigen maatregelen genomen. "We hebben alle winkels al afgezocht naar desinfecterende gel, maar dat is overal uitverkocht. We denken dat we ons niet druk zitten te maken, maar stiekem doet al dat nieuws toch wat met je." Ook bij de Etos in winkelcentrum Ruwert is geen handgel meer te krijgen.

Normale maatregelen
Van Holten vindt dat we niet moeten doorslaan. "Ik denk dat het belangrijk is om de normale maatregelen te nemen. Regelmatig je handen wassen, afstand nemen van verkoude en zieke mensen en hoesten in je ellebogen. Als je dat doet, verspreid het virus zich veel moeilijker."

advertentie

Lees ook deze artikelen