Maashorst komt met compensatie voor gedupeerden van frauduleuze bewindvoerder, maar die geldt niet voor iedereen
De gemeente Maashorst gaat inwoners die de dupe zijn van een frauduleuze bewindvoerder financieel compenseren. De vraag is of alle 41 gedupeerden daarmee geholpen zijn.
Nadat de SP het college voor het zomerreces nog eens aan de mouw trok om mogelijkheden te onderzoeken om gedupeerden extra te helpen, presenteerde wethouder Ramona Sour (Jong Maashorst) dinsdag een compensatieregeling nadat de gemeente meer onderzoek deed.
De regeling bestaat uit het verkorten van de trajectduur van de schuldsanering doordat de gemeente de persoonlijke bijdrage van een gedupeerde voor één of twee jaar vooruit betaalt aan de kredietbank. Het gaat om een bedrag van zo’n 90.000 euro in totaal. Deze regeling volgt naast andere maatregelen die de gemeente al genomen heeft, zoals emotionele steun vanuit ONS Welzijn, verlenen van individuele inkomenstoeslag, kosten vergoeden van rechtsbijstand en kwijtschelding van schulden bij de gemeente.
'Dode mus'
De gemeente komt gedupeerden met de financiële compensatie in Maashorst méér tegemoet dan slachtoffers in andere gemeenten waar de frauduleuze bewindvoerder actief was. Sour zegt echter ‘gedupeerden niet blij te willen maken met een dode mus’, want vermoedelijk komen niet alle gedupeerden in aanmerking voor de nieuw aangekondigde compensatieregeling. De financiële compensatie geldt alleen voor hen in een schuldsaneringstraject waarbij er sprake is van een opgelopen vertraging. Ook heeft de gemeente het niet alleen voor het zeggen. Ook de nieuwe bewindvoerder, de kredietbank en de rechtbank moeten toestemming geven.
Hoeveel van de 41 gedupeerden uiteindelijk gecompenseerd worden is nog onduidelijk, omdat dossiers van hen niet inzichtelijk zijn. “Het feit dat er nog een rechtszaak volgt, maakt deze zaak complex”, aldus Sour, die de rechtszaak niet af wil wachten. “Deze mensen hebben nu perspectief nodig.”