Maashorst School na dit schooljaar dicht; ‘mijn broertjes moeten nu naar een andere school’
De Maashorst School in Uden sluit na dit schooljaar de deuren en dat zorgt voor teleurstelling bij kinderen en ouders. “Hier krijgen de leerlingen de vrijheid om hun eigen pad te volgen.”
De emoties zijn inmiddels gezakt bij Babbe Fleskens van de Maashorst School. “Maar uiteindelijk is het gewoon verdrietig. We hebben hier echt een fijne school”, zegt ze.
(Tekst loopt verder onder video)
De Maashorst School in de Aldetiendstraat begon in 2017 als vrije school met een duidelijke visie: Natuurlijk leren met als uitgangspunt ‘wat kan ik al?. In 2019 werd de school erkend door het kabinet en kreeg het overheidsgeld en eisen, zoals een minimumaantal leerlingen.
Te weinig kinderen
“In oktober hadden dat honderd leerlingen moeten zijn, maar we hadden er toen 48”, zegt Fleskens. De school deed er alles aan om het minimumaantal te bereiken en vroeg in het najaar al om uitstel bij het ministerie om later alsnog aan de honderd leerlingen te komen. Dat uitstel volgde in april, maar dat was te laat want toen had de school alle pijlen al gericht op een sluiting.
Behalve het aantal leerlingen is Fleskens ook van mening dat de Maashorst School door eisen van de overheid te weinig haar eigen koers kan varen. “De Maashorst School stopt, omdat wij niet langer de kwaliteit van het onderwijs kunnen waarborgen zoals wij de kwaliteit van het onderwijs zien.”
Een concreet voorbeeld is dat het ministerie voorschrijft dat kinderen vanuit een methode leren, zoals het beginnen met leren lezen in groep 3. Op de Maashorst School kijken leerkrachten liever wanneer het kind zelf toe is aan het leren lezen.
'Hoge standaarden'
“Wat mij aantrekt aan deze school is de vrijheid die kinderen krijgen om hun eigen pad te volgen in plaats van de hoge standaarden vanuit de overheid. Hier trekken kinderen hun eigen plan”, zegt een moeder die haar twee kinderen komt ophalen. Voor hen heeft ze een andere school gevonden. “Dat is dan wel regulier onderwijs, dat zal even wennen zijn voor ze.”
Een van de leerlingen hoeft geen andere basisschool te zoeken. “Ik ga naar het voortgezet onderwijs, maar mijn broertjes zitten hier nog. Die moeten nu naar een andere school. Dat is een beetje vervelend", zegt een jongen die de Maashorst School zeker gaat missen.
Zoekende
Volgens Fleskens heeft verreweg het gros van de 48 kinderen inmiddels een nieuwe school gevonden voor volgend schooljaar, maar hoe zit het met de leerkrachten? “Wij als collega’s zijn nog denkende en zoekende wat we zelf graag willen gaan doen, maar dat is nog niet voor iedereen duidelijk”, aldus Fleskens.