Maatregelen Rusheuvel: 'slechts symptoombestrijding'

Omwonenden van de Rusheuvel zijn blij dat er na jaren maatregelen genomen worden tegen de overlast van jongeren in de Rusheuvelstraat en op het parkeerterrein. Ze zijn wel kritisch. "Ik besef ook dat er misschien elders in Oss en omgeving iets gaat gebeuren met dezelfde jongeren", zegt bijvoorbeeld John Sebregts, voorzitter van wijkraad CKM.

Buurtbewoners klagen dat jongeren zich iedere avond en nacht verzamelen om over de parkeerplaats te crossen en te feesten met alcohol, drugs en lachgas. Nu neemt de gemeente Oss maatregelen, zoals betonblokken, fellere verlichting en borden. "We hadden zelf al voorgesteld om varkensruggen op de parkeerplaats te leggen om racen te voorkomen. Dat schijnt kostbaar te zijn", vertelt Sebregts.

Omwonenden voelen zich onveilig

Omwonenden praten anoniem met Dtv Nieuws, omdat ze zich niet veilig voelen bij de situatie. "Als je er wat van zegt, krijg je allerlei verwensingen naar je hoofd inclusief opgestoken middelvinger. Het is heel intimiderend", zegt een van de omwonenden. "Als ik daar rondloop met de hond voel ik een stukje angst. Ik denk wel drie keer na voor ik iets zeg. Ze zijn licht ontvlambaar. Ook mijn dochter durft er niet alleen langs te lopen om te gaan turnen", vult een ander aan. 

Als je er wat van zegt, krijg je allerlei verwensingen naar je hoofd inclusief opgestoken middelvinger. Het is heel intimiderend

• Anonieme buurtbewoner

Een van de buurtbewoners ziet in de maatregelen van de gemeente Oss niet dé oplossing. "Het is slechts symptoombestrijding. Ik zou het beter vinden als de politie gaat praten met de jongeren die het probleem veroorzaken. Het zijn toch altijd dezelfde, dus de overlastgevers zouden toch bekend moeten zijn?" Boa’s, politie en straatcoaches gaan tot eind dit jaar in de gaten houden of de maatregelen werken. Zo niet, dan wordt gekeken naar mogelijke andere stappen.