Maatschappelijkere rol voor kunstencentrum Muzelinck

Centrum voor de Kunsten Muzelinck uit Oss krijgt een meer maatschappelijke rol in de toekomst. Het cultuureducatiecentrum gaat zich meer focussen op scholen en onderwijs in de toekomst.

Dat staat in een businessplan over de transitie van de Muzelinck die nodig is om te overleven. De eerste versie van dat plan is deze week gepresenteerd aan de wethouders Kees van Geffen en Frank den Brok.

Herpositionering
Die laatste reageerde op vragen vanuit de politiek over het hoofdstuk cultuur in de Prioriteitennota. "Muzelinck blijft van toegevoegde waarde", aldus de wethouder, "alleen de rol verandert. Dramalessen en muzieklessen worden veel door commerciëlen overgenomen, of online. Muzelinck is al bijna een jaar bezig met de herpositionering en heeft deze week de plannen gepresenteerd aan wethouder Van Geffen en mij. Het wordt een beetje zoals het SEC het doet: professionele ondersteuning bieden op scholen en in wijken, aan jeugd en ouderen."

Jan van Zoll van de SP zei in een reactie daarop dat 'we ook de kernactiviteit van deze cultuurparel als cultuureducatiecentrum moeten koesteren.' "Dat is wel waarmee ze hun mensen vasthouden, met muziek-, dans- en bewegingslessen." Wethouder Den Brok liet weten dat deze activiteiten ook bij de Muzelinck blijven.

Ton voor De Lievekamp
Eind van het jaar komt het college met een geactualiseerde cultuurnota waarin behalve over de transitie van de Muzelinck ook die van andere culturele instellingen als de Groene Engel en de Lievekamp aan bod komt. Wat De Lievekamp betreft was er nog goed nieuws te melden: de provincie liet gisteren weten dat het Osse theater zeer waarschijnlijk een compensatie van een ton tegemoet kan zien voor het verlies als gevolg van de coronacrisis.