advertentie Banner SNLR.nl

‘Mantelzorgwaardering is mooi, ondersteuning belangrijker’

“De mantelzorgwaardering is jaarlijks een welkom cadeautje, maar ondersteuning voor mantelzorgers moet er 365 dagen per jaar zijn.”

Die boodschap spreken Erna van den Elsen (mantelzorgmakelaar in Uden, Meierijstad en Bernheze) en Akkie de Rouw (Mantelzorg Farent Den Bosch) uit in het programma Focus.

Die mantelzorgwaardering is een vorm van erkenning voor mantelzorgers. Gemeenten krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten. Die invulling verschilt per gemeente. De mantelzorgwaardering kan bijvoorbeeld bestaan uit een geldbedrag, kortingsbonnen of een bijeenkomst voor mantelzorgers. Vorige week bleek uit een inventarisatie bij alle 355 gemeenten door MantelzorgNL dat 42 gemeenten de mantelzorgwaardering hebben afgeschaft. In Den Bosch en Oss is dat niet het geval. Daar bestaat de waardering uit respectievelijk 75 euro en 50 euro.

Maar toch is die waardering niet het belangrijkst, vinden Van den Elsen en De Rouw. “Je hebt waardering en ondersteuning van mantelzorgers. Ik persoonlijk vind de ondersteuning het belangrijkst”, zegt Van den Elsen. “Die waardering is een eenmalig en belangrijk cadeautje, maar ondersteuning moet er het hele jaar zijn.”

Video: de Focus-uitzending over mantelzorg. Tekst gaat verder onder de video.

Er zijn verschillende manieren van ondersteuning. In Den Bosch werkt welzijnsorganisatie Farent met vijf consulenten die actief op zoek gaan naar mantelzorgers en hen hulp bieden. De Rouw is 15 jaar werkzaam bij Farent en benadrukt het belang van partners in de wijk. “Wij gaan wijk- en buurtgericht te werk. We zetten in op jonge mantelzorgers en bijvoorbeeld migranten. Farent let erop dat alle mantelzorgers hun weg kunnen vinden in ‘zorgland’.” De Rouw vervolgt: “Dat doen we met bijvoorbeeld projecten waarbij organisaties leren signaleren. Zo werken we al samen met een supermarkt waarvan het personeel training krijgt in het herkennen van iemand in de problemen, bijvoorbeeld en mantelzorger die het even niet meer zo goed weet.

Video: Akkie de Rouw over Maand van de Mantelzorg. Tekst gaat verder onder de video.

Zondag 10 november is de Dag van de Mantelzorg, twintig jaar geleden in het leven geroepen door Mantelzorg NL. Op die dag zijn er activiteiten ter ontspanning voor mantelzorgers in het hele land. “Deze dag is van onschatbare waarde”, zegt Van den Elsen. “Mantelzorgers zijn gewoon heel erg belangrijk. Het is goed dat zij op een speciale dag deze erkenning krijgen.”

De Rouw zag het aantal mantelzorgers in Den Bosch door de jaren heen groeien. “Waar we 15 jaar geleden 300 tot 400 mantelzorgers hielpen, zijn dat er nu 3000 tot 4000.” Daarom bedacht De Rouw de Maand van de Mantelzorg, dit jaar voor het eerst. “De hele maand zijn er 45 activiteiten voor deze doelgroep.” Zo gaat een groep jonge mantelzorgers op 10 november maar de Efteling. “Maar er is nog veel meer: van wandelen tot creatieve bezigheden”, zegt De Rouw. Het is de bedoeling dat de Maand van de Mantelzorg ook volgend jaar terugkomt in Den Bosch.