Marijke Verduijn schrijft eerste boek over Kamp Vught als interneringskamp voor collaborateurs
Voor het eerst is een boek geschreven over Kamp Vught in de periode dat het als interneringskamp voor collaborateurs diende. 'De verliezers - Straf en heropvoeding in Kamp Vught 1944-1949' van Marijke Verduijn wordt op 1 september gepresenteerd.
Het boek gaat over het dagelijkse leven van de mensen die gevangen zaten in het kamp na de bevrijding rond eind oktober 1944. Het merendeel van de gevangenen was collaborateur, maar door de chaos in die periode zaten er ook kinderen, Duitse evacués en onschuldige mensen.
Het kamp was in die tijd bedoeld om de mensen die samen hadden gewerkt met de bezetter te straffen, te beschermen tegen de volkswoede en vast te houden tot hun zaak voorkwam. Verduijn deed jarenlang onderzoek naar het eerste en grootste interneringskamp na de Tweede Wereldoorlog onder Nederlands gezag.
Taboe
Volgens de auteur is het niet vreemd dat het zo lang geduurd heeft tot er een boek geschreven werd over deze periode. “Collaborateurs, of mensen die als collaborateur werden gezien, traden daar zelden mee naar buiten. In het nationale zelfbeeld is hun bestaan en bestraffing een ongemakkelijk gegeven en misschien wel een taboe”, verklaart Verduijn. “Het is wel onterecht. Ook ongemakkelijke geschiedenis moet worden vastgelegd, al was het maar omdat gebrekkige geschiedschrijving ruimte geeft aan alternatieve feiten.”
Op zondag 5 november geeft Verduijn een lezing over haar boek in Nationaal Monument Kamp Vught. Reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl.