Marion brengt ode aan overleden sluismeester: 'Een doosje levensvreugde meegegeven'

Ze wilde hem bedanken, maar dat ging helaas niet meer. Daarom heeft de Bossche Marion Kerkhof een gedicht geschreven als eerbetoon aan Peter Diepenhorst, de overleden sluismeester, waar ze twintig jaar lang naar op zoek was.

Als twintigjarig meisje liep Kerkhof op een dag helemaal overstuur over de Anthoniebrug in Den Bosch. Ze was onderweg van het crisiscentrum naar de maatschappelijke opvang, toen de sluiswachter het verdrietige meisje opmerkte en haar een luisterend oor bood. Hij bood haar een bakje koffie aan, liet haar alle knoppen van de sluis zien en dat luchtte op. 

Geen ontmoeting

Twintig jaar later is ze hem daar nog dankbaar voor en ze startte daarom, samen met Imke van Dillen van de Bossche Brugwachtershuisjes, een zoektocht naar de onbekende man, die voor haar klaarstond juist toen zij het  zo nodig had. Begin deze maand nam de familie van de sluiswachter contact met haar op. Bedanken kon ze haar reddende engel alleen niet meer, want Diepenhorst is in oktober overleden.

Gedicht

Als dichter Bluem heeft ze een ode geschreven aan de voormalige sluismeester, die ze persoonlijk heeft voorgedragen aan zijn vrouw en kinderen. "Die dag heeft u mij misschien geheel onwetend een doosje levensvreugde meegegeven (...), dat ervoor heeft gezorgd dat ik niet bitter ben geraakt", zo schrijft ze. "Toen ik omringd werd door leugens, bedrog en haat, gaf u een warme herinnering die mij heeft laten inzien dat er toch goedheid bestaat. U gaf mij één herinnering, die niet in mijn dagboek geschreven hoefde te worden, omdat deze herinnering in mijn hart geschreven werd."

Kerkhof heeft het gedicht overgedragen aan alle sluismeesters en brugwachters en het komt in de centrale sluis in Tilburg te hangen.