Martien R. wilde zelf 315 kilo onderschepte cocaïne terugstelen uit België

Hoofdverdachte Martien R. wilde zelf 315 kilo cocaïne terugstelen uit België, die in de Antwerpse haven werd onderschept. Dat bleek donderdag uit afgeluisterde gesprekken die de voorzitter van de rechtbank in een lege zittingszaal voorlas.

In 2018 heeft Martien R. een nepbedrijf opgezet om 315 kilo cocaïne drugs naar Nederland te halen: Metaal Recycling Oost. Om de containers met drugs in zijn bezit te krijgen, had Martien R. verschillende corrupte Belgische contacten. Toch werd de container in België gevonden en leeggehaald door de Belgische politie. De cocaïne werd veiliggesteld, de container werd opnieuw verzegeld en opzij gezet op een andere locatie in België. De familie R. was in de veronderstelling dat de drugs nog in de container zat. Martien R. dacht dat het opzijzetten van de containers de fout was van een van de omgekochte Belgen, die steeds meer geld begon te vragen. “Hij krijgt vijftig ruggen, dat is afgesproken. Meer niet”, mopperde Martien R. Op een ander afgeluisterd gesprek is te horen: “Ik zaag allebei zijn handen eraf, van die gek.”

Terugstelen container

De verdachten bespreken de opties om de opzijgezette container op te halen in België, maar Martien R. gaf aan daar niets voor te voelen. Toch steelt de groep op 1 april 2019 om 04:30 uur in de ochtend de container van het terrein waar deze stond opgeslagen. Martiens zoon Anton R. en handlanger Arnold M. hebben een Belgische vrachtwagen gestolen om de container te vervoeren naar een transportbedrijf in Berghem. Enkele dagen later wordt de container vervoerd naar een loods aan de Scheldestraat in Oss. Daar gingen de verdachten de metalen schrootblokken te lijf met heftrucks en slijptollen. Kosten nog moeite werden gespaard, maar de verdachten kwamen tot de pijnlijke conclusie dat de cocaïne eruit is gehaald. “Als we het geweten hadden, hadden we dit hele spektakel niet in ons kop gehaald”, zegt Martien R. in een van de afgeluisterde gesprekken.

De verdachten troffen slechts twee zakjes, met zo’n vierhonderd gram coke, aan tussen het schroot. Volgens de verdachten heeft de Belgische douane dit met opzet gedaan, maar het OM ontkent dat.

U kunt verder lezen onder de foto.

Het metalen schroot waar de cocaïne in verstopt zat. Openbaar Ministerie

Unieke fragmenten

Ondanks dat niemand van de verdachten in de zaal zitten, zijn hun stemmen luid en duidelijk te horen. Het Openbaar Ministerie laat donderdagmiddag voor het eerst een deel van een filmpje – door het OM zelf ‘visuele weergave’ genoemd – zien die gemaakt is ter ondersteuning van het requisitoir. In de visualisatie is voor het eerst te horen en te zien hoe verdachten praten over het cocaïnetransport, de ‘vermiste’ container en hoe de groep de container met de metalen schroot in België steelt.
Tijdens het requisitoir herhalen de officieren van justitie veel besproken feiten en veel quotes uit de afgeluisterde gesprekken.

Martien R.

Na meer dan een jaar zwijgen, heeft Martien R. op 1 december 2020 een verklaring afgelegd over de invoer van deze partij coke.  De hoofdverdachte verklaarde dat hij de container niet zelf heeft gestolen, maar weet wel wie het wel heeft gedaan. Die naam wil hij niet noemen. Daarnaast zei Martien R. dat hij niet wist dat er drugs in de container zaten, dat hoorde hij pas op een later  moment.

Het door Martien R. alternatieve geschetste scenario is volgens het OM niet waar. De afgeluisterde gesprekken, waarin Martien R. spreekt over het transport en de coke in de container, bewijzen het tegendeel. “Wij hechten geen waarde aan de door hem verklaarde gebeurtenissen”, aldus het OM. Martien R. is volgens het Openbaar Ministerie dan ook hoofdverantwoordelijk voor het transport. “Hij ervaarde veel stress en geeft dat in de afgeluisterde gesprekken meermaals aan. In opdracht van Martien R. is de container gestolen en vervoerd en ook de schroot wordt onder leiding van Martien R. geopend. Ondanks dat er niets wordt gevonden, loopt het niet slecht af voor Martien R.. Er wordt een nieuw transport cocaïne geregeld en dat kost hem niets. Het transport kan doorgaan.”

Vrijdag gaat het proces verder. Dan wordt gesproken over 99 kilo synthetische drugs. Onder meer Martien R. is verdachte in deze zaak.