Medewerkers besluiten unaniem tegen eindbod Organon
Het eindbod van Organon aan haar medewerkers wordt afgeslagen. Tijdens een bijeenkomst van het FNV stemden 125 medewerkers unaniem tegen het laatste voorstel omtrent de CAO onderhandelingen. Een meerderheid stemde vóór acties.
De stemming werd in twee rondes gehouden in de Sint Josefkerk te Oss. Er kwamen 93 mensen op de eerste ronde af, in de tweede ronde kwamen 32 werknemers bij elkaar. Tijdens beide rondes was het besluit eenduidig, geen enkele aanwezige was van plan om in te gaan op het eindbod van Organon. Een meerderheid stemde vóór het inzetten van de stakingskas. Ondanks het unanieme besluit uitten de werknemers ook zorgen tijdens de vragenronde. “Als we dit aanbod afslaan, betekent dat een slechtere CAO in de toekomst?” klonk het uit de zaal. Bestuurder FNV Procesindustrie Paul Smink verwacht dat dit niet het geval zal zijn. “De onderhandelingen gaan sneller verlopen dan voorheen.”
“Eerst opbouwen, dan escaleren”
Nu het besluit unaniem is genomen gaat het FNV nadenken over de acties die in de nabije toekomst genomen gaan worden. “Tijdens de eerste ronde werd door verschillende collega’s gezegd dat zij meteen willen gaan staken”, vertelt één van de werknemers. Volgens Smink is een staking nog niet aan de orde. “Meteen staken heeft geen zin, je moet langzaam opbouwen en daarna pas escaleren.” Hij zegt een voorkeur te hebben voor een stiptheidsactie. “Dan doe je precies wat er van je verwacht wordt, maar niks meer dan dat en dat is heel vervelend voor de werkgever.”
Eerder deze maand bracht het FNV een advies uit naar zijn leden om niet op het voorstel in te gaan. In het eindbod van Organon wordt eenmalig 1000 euro en een loonsverhoging van maximaal 4,5 procent toegezegd. In eerdere vragen van Dtv Nieuws aan Organon over het eindbod antwoordde het bestuur dat het is niet reëel is om de rekening van de huidige inflatie volledig bij Organon (of werkgevers in het algemeen) neer te leggen. “Onzin”, zegt een van de aanwezigen na de bijeenkomst. “De overheid heeft tegen bedrijven gezegd dat ze een gedeelte van die klap op moeten vangen.”