Medewerkers Bossche industriële wasserij CWS Workwear voeren week lang actie: ‘Ze zijn het zat’

De medewerkers van de industriële wasserij CWS Workwear aan de Ruwekampweg in Den Bosch voeren vanaf woensdag 12 mei een week lang actie voor onder meer een betere cao. Zij dragen dan de hele week actiehesjes tijdens hun werk.

Dat meldt vakbond FNV. Yolanda Reus, FNV-bestuurder Textielverzorging meldt over de actie het volgende: “Ze zijn het zat en willen nu eindelijk een goede cao, met een structurele loonsverhoging en afspraken om gezond hun pensioen te halen.”

De wasserij in Den Bosch is volgens FNV één van de plekken waar mensen uit deze onmisbare beroepsgroep deze en volgende week in actie komen. “Zij eisen een nieuwe eenjarige cao per 1 juli 2020, met een loonsverhoging van 5%. Verder willen ze een zwaar-werkregeling en een generatiepact”, aldus de vakbond.

Vriendelijke acties

In een peiling van de FNV zei onlangs driekwart van de medewerkers dat zij denken dat zij niet gezond hun pensioen zullen halen. Brancheorganisaties FTN en Netex hebben vrijdag 7 mei een ultimatum van de FNV voor een goede cao laten verlopen.

Volgens FNV-bestuurder Reus gaat het om ‘vriendelijke acties’, waar de klanten van de wasserijen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en industrie, weinig last van zullen hebben. “Nog niet, in ieder geval. De mensen in de wasserijen zijn ontzettend loyaal aan hun klanten, dit is ook de allereerste keer dat zij in actie komen. Zij willen het liefste dat hun klanten zoveel mogelijk buiten schot blijven. Of dat zo blijft, hangt af van de werkgevers”, aldus Reus.

Afspraak

Onder de cao Textielverzorging vallen zo’n 7.000 mensen. Binnen de sector draaien vooral de wasserijen die linnengoed en uniformen schoonmaken voor ziekenhuizen over het algemeen goed.

Reus: “Dat geldt voor veel meer dan de helft van de sector. Voor de wasserijen die aan de horeca leveren en die het nu zwaarder hebben, kunnen we binnen de cao een andere afspraak maken. Dat hebben we ook meerdere keren aangeboden. Maar de werkgevers weigeren dat; zo verschuilen de goed-draaiende bedrijven zich achter de slecht-draaiende.”