advertentie Banner SNLR.nl

'Meer camera's en zwaardere straffen tegen racisme'

Meer 'slimme' camera's in de voetbalstadions en ook zwaardere straffen tegen racisme. Dat is het streven van het kabinet en de KNVB.

Zij spraken donderdag met elkaar naar aanleiding van de racisme-rel in het stadion van FC Den Bosch.

Bij het gesprek in Zeist waren ook FC Den Bosch-voorzitter Jan-Hein Schouten en burgemeester Jack Mikkers aanwezig. Namens het kabinet waren minister-president Mark Rutte en de ministers Grapperhaus en Bruins aangeschoven.

Slimme camera's

De conclusie van het gesprek was dat er in de stadions in Nederland meer camera's moeten komen die snel mensen kunnen opsporen die racistische uitlatingen doen. Ook moet er een app komen waarmee mensen anoniem meldingen kunnen doen van dit soort incidenten. De KNVB liet weten de lengte van stadionverboden flink te willen verhogen. Nu is een stadionverbod maximaal vijf jaar. Eind januari moeten de definitieve plannen van KNVB en kabinet rond zijn.

Nationale discussie

Het gesprek in Zeist volgt na alle ophef die ontstond na het stilleggen van de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior. Ahmad Mendes Moreira van Excelsior kreeg daar van een aantal FC Den Bosch-supporters racistische uitlatingen over zich heen. Het leidde tot een nationale en internationale discussie en ook tot de vraag hoe racisme voortaan kan worden uitgebannen uit de stadions. De nu aangekondigde maatregelen zouden daar een bijdrage aan moeten leveren.