'Meer mestverwerking in Nistelrode in strijd met mensenrechten'
De fracties van D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP in Noord-Brabant maken zich zorgen over het besluit van Provinciale Staten om twee keer zoveel mestverwerking toe te staan in Nistelrode. Volgens de partijen is dit in strijd met het bestuursakkoord en de mensenrechten.
De partijen vinden het gek dat de gemeente Bernheze niet betrokken is bij het besluit van de provincie. De wethouder heeft zelfs het voornemen in beroep te gaan. Ook vrezen de vier fracties een gebrek aan draagkracht in de samenleving. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP stellen daarom vragen aan het college van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant, zoals: Waarom is de mening van Bernheze niet meegenomen in de afwegingen? en Wat is het belang van draagvlak?
'Omwonenden tasten in het duister'
Ook op andere punten zijn er veel vraagtekens, onderverdeeld in thema's (bestuur, veiligheid, inwoners, natuur en milieu). Zo komt de leefbaarheid volgens de partijen in het geding, houdt het bedrijf in kwestie zich al geruime tijd niet of enkel na dreiging van sancties aan afspraken en ontbreekt er een milieueffectrapportage. "Falend overheidstoezicht en ontoereikend
overheidsoptreden heeft voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in het
verleden doen concluderen dat dit soort overheden in strijd met de
mensenrechten handelen. De gezondheid van omwonenden lijkt op basis van het verleden van deze
onderneming en zijn voorganger ernstig in het geding. Met name het ontbreken van een
milieueffectrapportage is grond voor deze zorgen, omwonenden tasten in het duister over
de gevolgen van uw besluit", staat in de verklaring van de vier politieke partijen.
Ook enkele citaten uit het bestuursakkoord worden aangehaald, zoals: '... Daarbij werken we goed samen met de
overheid die het dichtst bij de Brabanders staat: de gemeente' en 'We zoeken naar manieren om de toegankelijkheid van het provinciaal bestuur
voor kleinere gemeenten te vergroten. We gaan samen met de andere overheden op zoek
naar betere manieren om een constructieve dialoog te voeren in de regio'. Hier lijkt volgens de partijen geen sprake van bij het besluit omtrent mestverwerking in Nistelrode.
'Slecht gedrag wordt beloond'
Eind 2015 zijn 800 bomen doodgegaan door een lek uit deze mestverwerker. "Je zou verwachten dat het bedrijf dan extra in de gaten gehouden wordt en dat er streng wordt opgetreden tegen nieuwe overtredingen, ook om de eerdere schade aan de omgeving recht te doen. Met de verlening van de vergunning lijkt u dit slechte gedrag te belonen", ondertekenen Arend Meijer (namens D66), Hagar Roijackers (namens GroenLinks), Anne-Miep Vlasveld (namens Partij voor de Dieren) en Henri Swinkels (namens SP). De vier zien daarom graag een tijdlijn van de laatste vier jaar.