Meerderheid Bossche politiek voor invoering opkoopbescherming betaalbare koopwoningen
Ruim twee derde van de politieke partijen in de Bossche gemeenteraad is voor het voorstel om betaalbare koopwoningen te beschermen tegen zogenoemde huisjesmelkers met een opkoopbescherming. Dat bleek dinsdag tijdens de eerste commissievergadering.
Vanaf begin dit jaar kunnen gemeenten een opkoopbescherming invoeren. Het college van Burgemeesters en Wethouder wil de opkoopbescherming ook in Den Bosch toepassen vanwege de wooncrisis. Zo hoopt B en W te voorkomen dat investeerders woningen die geschikt zijn voor starters en middeninkomens, kopen en voor te hoge prijzen verhuren.
Daarom vraagt het college de gemeenteraad om per 1 juli 2022 een opkoopbescherming in te voeren voor alle bestaande betaalbare koopwoningen. Het zou gaan om woningen met een WOZ-waarde van 260.000 euro – dus een transactiewaarde van 355.000 euro - op 1 januari 2020.
Meerderheid is voor
Een meerderheid van de gemeenteraad is voor het voorstel, vooral vanwege de schaarste op de woningmarkt. “De zogenoemde huisjesmelkers voegen niets toe in de gemeente, dus die kunnen wij niet gebruiken”, aldus Rosmalens Belang. “Wij horen dat veel jongeren moeten uitwijken naar andere plaatsen in de regio als zij een koopwoning willen bemachtigen. Wij willen dat ook jongeren in onze gemeente kunnen wonen en denken dat zo’n regeling daar aan kan bijdragen”, aldus het CDA.
Hoewel bijna alle partijen voor het voorstel zijn, betwijfelen enkelen of de opkoopregeling wel zal bijdragen aan het verbeteren van de woningmarkt. “Deze verordening voegt geen enkele woning toe aan de woningvoorraad. Het enthousiasme dat dit bijdraagt aan de woningnood, kunnen wij niet vinden”, aldus 50PLUS.
WOZ-waarde
Maar volgens de partijen is er wel een grote kanttekening. De WOZ-waarde is volgens een groot deel veel te laag met de huidige woningmarkt. Daardoor vallen er te weinig woningen onder de regeling. De fractievoorzitter van Volt gaf met een aantal voorbeelden dat andere steden zoals Amsterdam, Utrecht en Eindhoven ver boven dit bedrag zitten.
“Wij hebben de grens gehanteerd die het Rijk ook hanteert. Dat sluit al aan bij onze huisvestingverordening, maar ook bij de doelgroepen voor deze woningen”, aldus wethouder Roy Geers. Desondanks denken meerdere partijen zoals SP, de PvdA en VOLT erover na om met een amendement de grens van de WOZ-waarde op te rekken. Meerdere partijen gaven al aan deze te steunen.