Meeste thuiswonende ouderen die overleden aan corona woonden in Uden en Bernheze

Bernheze en Uden behoren tot de vier gemeenten in Brabant waar tijdens de eerste coronagolf de meeste thuiswonende ouderen overleden aan het virus. Deze ouderen waren allemaal lid van KBO-Brabant, de seniorenvereniging.

Vooralsnog waren alleen de sterftecijfers onder ouderen in verzorgingstehuizen bekend. Om een beeld te krijgen van het aantal thuiswonende ouderen dat overleden is aan de ziekte, heeft het RIVM cijfers opgevraagd bij de Katholieke Bond voor Ouderen. Dat is met 125.000 leden de grootste ouderenvereniging van Noord-Brabant en door te kijken naar het aantal coronagevallen onder die leden denkt het instituut een beeld te krijgen van de situatie.

In Noord-Brabant werden in de eerste coronagolf (van 1 maart tot 16 april 2020) 1.314 coronapatiënten gemeld van 70-plus, waarvan 37 procent overleed. In de gemeenten Bernheze en Uden overleden procentueel gezien de meeste thuiswonende ouderen die corona kregen. In Uden ging het om 46 procent. In Bernheze lag dat op 42 procent. Dit laat zien dat de eerste coronagolf niet alleen in verpleeghuizen een grote impact heeft gehad, maar ook onder relatief gezonde thuiswonende ouderen.