Meezingconcert: 'Ene nummer is makkelijker dan de ander'

Met meezingers als Brabant, Visite en Daar Bij De Waterkant gaf koor SfeerMakers Oss, kortweg SMOSS, een Meezingconcert in De Lievekamp. En niet alleen de liedjes zorgden voor herkenning.

"We hebben ontzettend genoten als koor en ik denk het publiek ook. Het is dus wel goed gegaan. Ons repertoire is op hun lijf geschreven. Dus dat maakt het makkelijk om mee te zingen", vertelde SMOSS-voorzitter Annemie den Herder na afloop. 

SMOSS kreeg ook een beetje hulp deze keer. Bij elk lied waren bijpassende foto’s te zien uit het archief van Stadsarchief Oss. En die foto’s vinden was nog niet zo makkelijk. "Het ene nummer was makkelijker dan het andere nummer", zegt Martine Eerelman van Stadsarchief Oss. "We hebben 430.000 foto's, negatieven en ansichtkaarten. Dus ik heb gekeken naar mooie nostalgische foto's." De foto’s zorgden ook voor momenten van herkenning bij het publiek. "Er is veel veranderd in Oss. En juist die nostalgische foto's zorgen voor momentjes van herkenning."

Het Meezingconcert is een initiatief van De Lievekamp. En het theater ziet steeds meer mensen naar de concerten komen. Deze editie was zelfs uitverkocht. "Dat laat zien dat er behoefte is aan een programma overdag", aldus Lobke van der Sanden van het theater. "Ik denk dat er veel mensen die van muziek en van het theater houden, maar dat liever niet 's avonds doen. Er zijn ook mensen die vroeger in een koor hebben gezeten of het leuk vinden om mensen te ontmoeten, koffie te drinken en naar muziek te luisteren."