advertentie Banner Trined

Meike (21) uit Oss: "Die avond is mij jarenlang blijven achtervolgen"

Meike (21) uit Oss maakte met haar tweelingzusje een flinke brand mee. Alhoewel ze ongedeerd bleven, werd in de jaren daarna duidelijk dat de brand veel impact had. Langzaamaan leert ze nu de ervaring los te laten.

“Ik was veertien toen mijn tweelingzusje en ik een keer alleen thuis waren en er aangebeld werd. “Brand, brand, brand!” werd er geroepen. We renden naar buiten. Er bleek brand bij de buren. In ons onderbroekje en hemdje stonden we buiten. We waren bang en stonden een lange tijd alleen in de kou. Uiteindelijk kwam de buurvrouw ons helpen.

Psycholoog

Die avond is mij jarenlang blijven achtervolgen. Ik sliep heel slecht omdat ik bang was dat het weer zou gebeuren. Ik ontwikkelde een controledrang. Altijd moest ik een paar keer checken of de deur wel goed dicht zat, keek ik regelmatig in de la of mijn sleutels er nog lagen en zorgde ik er voor dat de pootjes van mijn bril precies goed lagen zodat ze niet zouden breken.

Op een gegeven moment ben ik naar een psycholoog gegaan. Die gaf me opdrachten waarmee ik leerde om mijn controlemomenten te verlagen.

Kleine dingen

Ik woon nu samen met mijn tweelingzusje en het gaat een stuk beter. Ik heb een vriend, loop stage als maatschappelijk werker, droom van mooie reizen en hoop uiteindelijk samen te gaan wonen en kinderen te krijgen. De controle kan ik gelukkig veel meer los laten.

Als ik iets aan mensen zou willen vertellen dan is het dit: wees niet te perfectionistisch. Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Zo ben ik bijvoorbeeld best verlegen. Als ik in een groot overleg op stage iets zeg, dan is dat voor mij al een overwinning. We moeten meer genieten van dat soort kleine dingen.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.