Met commandowagen houdt gemeente Uden de Mega Kermis coronaproof

De Mega Kermis in Uden is in volle gang en trekt veel bezoekers aan. Om er voor te zorgen dat het aantal bezoekers niet te veel wordt, maakt de gemeente voor het eerst gebruik van een commandowagen.

Sommigen zullen ‘m al gezien hebben op de Markt tegenover het gemeentehuis: de commandowagen. Het lijkt op een soort camper, maar dat is het allerminst. Het is de commandowagen van W&R Beveiliging uit Uden. Crowdmanager Mandy van Ree houdt vanuit de zogeheten ‘aanstuurunit’ nauwlettend in de gaten wat er op de kermis gebeurt door tv-schermen waarop beelden te zien zijn van verschillende camera’s.

“Ik let op verdachte situaties, maar ook of mensen zich wel aan de coronamaatregelen houden”, zegt Van Ree. Die laatstgenoemde reden is voor de gemeente Uden vooral van belang. “Zo weten we zeker dat we de kermis coronaproof kunnen organiseren”, zegt wethouder Gijs van Heeswijk (Jong Uden).

Te druk

Vanuit de commandowagen kan Van Ree zien op welke plekken op de kermis het druk is. Zodra het ergens te druk wordt, communiceert ze dit met beveiligers ter plaatse die zo actie kunnen ondernemen en bezoekers vragen om afstand te bewaren. 

Afgelopen zaterdag was het te druk op de kermis en riep de gemeente op om niet meer naar de kermis te komen. Het aantal maximale bezoekers was bereikt en dat was onder andere te zien op beelden van de zes telcamera’s die het aantal bezoekers registreren.

“We hebben toen pleinen afgesloten en rijen gemaakt bij de Markt. Dat hebben we gedaan met hekken zodat iedereen op anderhalve meter kan aansluiten en zo weer de pleinen op kan.”

Kritiek

Of de oproep van zaterdagavond om van de kermis weg te blijven en op een later moment terug te komen heeft gewerkt is lastig te zeggen. “Dat weet je nooit”, aldus Van Heeswijk. “Wij denken van wel. Er zullen vast mensen onderweg zijn geweest naar de kermis en dan is het toch goed dat we matrixborden hebben om mensen erop te wijzen dat het te druk is.”

Door de drukte ontstond er kritiek op het doorgaan van de Udense kermis, terwijl andere evenementen juist gecanceld werden. “Ik sta er nog steeds achter dat de kermis doorgaat”, aldus Van Heeswijk. “Ik heb er begrip voor als mensen dit niet zo fijn vinden om op zo’n evenement te zijn, maar het is overigens ook de eigen verantwoordelijkheid om naar de kermis te gaan”, zegt de wethouder, die zich gesteund voelt door de Rijksoverheid die bepaald heef dat kermissen door mogen gaan.

Van Heeswijk sluit niet uit dat de commandowagen alleen dit jaar wordt ingezet op de kermis. “Ik hoop dat zo'n commandowagen niet nodig is, maar we zien wel dat er steeds meer van organisatoren zelf verwacht wordt en dat er minder politie-inzet beschikbaar is. We moet de beveiliging zelf op orde hebben en dat geldt ook voor onze kermis.”