Met een enorme berg Norit meer medicijnresten uit het rioolwater halen
Het klinkt super simpel. Je gooit een hele grote berg Norit bij het rioolwater en je haalt veel meer medicijnresten er uit. Waterschap Aa en Maas gaat precies dat doen bij de rioolwaterzuivering bij Oijen.
“We weten dat medicijnresten in het rioolwater een probleem zijn”, vertelt Rob van de Sande van Waterschap Aa en Maas. “Mannetjesvissen gedragen zich mannelijker. Maar ook van het water dat wordt geloosd wordt uiteindelijk weer drinkwater gemaakt. Dus willen we zoveel mogelijk van die medicijnresten er uit halen.”
(Tekst loopt verder onder video)
De rioolwaterzuivering bij Oijen maakt het afvalwater van zo’n 300.000 huishoudens tussen Rosmalen en Schaijk schoon. “Wij gebruiken bacteriën om het water te zuiveren”, zegt Van de Sande uit. “Urine, ontlasting en waswater kunnen ze goed schoonmaken. Maar medicijnresten er uit halen zijn ze nog niet zo goed in. Dus ze kunnen wel wat hulp gebruiken.”
De oplossing hiervoor is actieve kool bij het rioolwater te doen. Bijna iedereen kent dat wel als Norit voor als je goed aan de diarree zit. Maar het stofje kan dus ook goed medicijnen uit rioolwater halen. “Actieve kool is een absorptiemiddel. De medicijnresten plakken aan dit kool. Zo krijgen we tachtig procent van de medicijnresten uit het water.”
Addertjes onder het gras
De zuivering in Oijen is de eerste in Brabant die op deze manier medicijnresten uit het water haalt. Als het zo simpel is vraag je je wellicht af waarom het niet vaker gebeurd. Er zijn ook een paar nadelen. “Het is niet goedkoop”, zegt Van de Sande. “We hebben tonnen van die actieve kool nodig.”
Daarnaast is het nog niet zo milieuvriendelijk. Actieve kool wordt nu nog voornamelijk gemaakt van steenkool. “Maar er komen in de toekomst betere alternatieven. Vandaar dat we er nu al op investeren.”
De rioolwaterzuivering wordt op dit moment verbouwd. Er komen dan een paar grote silo’s te staan voor de actieve kool. Over een half jaar moet het hele proces in werking zijn.