Met een lege portemonnee tóch naar het winkelcentrum

Moet de gemeente Oss jongeren gaan helpen met het aflossen van hun schulden, zoals Amsterdam doet? Dtv vroeg het aan winkelend publiek in winkelcentrum de Ruwert.

Een opmerkelijk initiatief in de hoofdstad is dinsdag in het nieuws. Amsterdamse jongeren van 18 tot 27 jaar met hoge schulden kunnen vanaf volgende maand een beroep doen op de gemeente. Die onderhandelt dan met schuldeisers en neemt de schuld over. Het lagere bedrag dat na de onderhandelingen overblijft, lost de jongere vervolgens naar draagkracht af.

Of Oss dat ook zou moeten doen? Mensen helpen is altijd goed, zegt een dame met kort haar. Ook als daarvoor geld van de gemeenschap wordt gebruikt? "Jahoor. Als het helpt... dan moet dat maar."

Eigen schuld
Sommige mensen willen eerst weten hoe de schulden zijn ontstaan, voordat ze zich uitspreken vóór of tegen de hulp. "Als iemand het allemaal heeft uitgegeven aan sigaretten en drank, dan is het gewoon zijn eigen schuld" zegt een jonge jongen. Hij en zijn vriend kennen trouwens niemand die in de schulden zit. Net zoals alle andere mensen die worden ondervraagd.

Een oudere heer spreekt zich streng uit over het huidige bestedingspatroon van jonge mensen. "Het valt mij wel op dat jongeren zeer royaal zijn met geld uitgeven en met een bijna lege portemonnee tóch naar het winkelcentrum gaan". Vroeg of laat zullen ze het volgens hem toch moeten leren om behoorlijk met hun financiën om te gaan.

Niet heilig
Zelf heeft hij geen onverantwoorde uitgaven gedaan de afgelopen maand. Een lichtend voorbeeld dus voor alle jongeren die het kopen niet kunnen laten? "Nou dat nou ook weer niet. Ik ben niet heilig hoor..." Lachend loopt hij weg.

advertentie

Lees ook deze artikelen