Met verfcirkels en poëzie voeren omwonenden Brabantbad actie tegen woontorens

De woningnood is hoog, zeker in Den Bosch. Om die tegen te gaan, wordt stad en land afgezocht gezocht naar plekken om te bouwen. Ook het Prins Hendrikpark staat op de nominatie; daar is de buurt niet blij mee.

Om hun onvrede tegen de woontorens kenbaar te maken staan Paul Minderhoud en zijn mede-actievoerders uit de buurt niet te schreeuwen bij het gemeentehuis, maar verven ze cirkels op de plek waar de 60 meter hoge torens moeten komen. "Het park is hier vaak hartstikke vol. Er wordt gespeeld en gesport. Dat gaat verloren met de komst van de torens", zegt hij. 

Tekst gaat verder onder de video.

De torens leveren Den Bosch 180 nieuwe woningen op, ten koste van een stuk park. "Een grove aantasting", noemt raadslid Joep Gersjes (Bosch Belang) de bouwplannen. "Mensen vragen hoe de gemeente op dit idee komt."

Woningnood

Maar er zijn toch woningen nodig? Den Bosch wil ten slotte 10.000 woningen bouwen voor 2030, en ook daarmee is het maar de vraag of het iets kan doen tegen de woningcrisis die de stad - niet als enige - teistert. Dat zou een raadslid toch aan het hart moeten gaan?

"Ik hoor wat je zegt", antwoordt Gersjes. "Maar er zijn alternatieven." Die zijn volgens het raadslid het doortrekken van de Hinthamerpoort, gebouwd in 2010, tot en met het Esso tankstation. "Dat gaat toch weg, vanwege de overstap op elektrische auto's. Doe dát; dit plan is een vernietiging van het park."

Dit plan is een vernietiging van het park.

• Joep Gersjes (Bosch Belang)

Naast het 'verven' van de woontorens lanceerde de actiegroep Stichting Ijzeren Vrouw ook een petitie, en werd er een ode aan het Prins Hendrikpark geschreven. Een bouwdatum voor de woontorens is er overigens nog niet.

Zo zou het Prins Hendrikpark er in de toekomst uit komen te zien. Gemeente 's-Hertogenbosch